Die had nooit in één verblijf mogen worden opgesloten met drie vrouwelijke ijsberen waar hij niet mee kon opschieten.

„Het was voor elke leek zichtbaar dat Knut onder enorme stress stondâ€, aldus de dierenbeschermingsorganisatie Peta in de krant Bild van zondag. Toen Knut kort na zijn geboorte in december 2006 door zijn moeder was verstoten en dierenverzorger Thomas Dörflein besloot hem met de fles groot te brengen, zeiden experts al dat het niet goed is als een ijsbeertje door mensen wordt opgevoed. Hij zou dan later gedragsproblemen krijgen in de omgang met andere ijsberen.

Maar toen had het hagelwitte, donzige ijsbeertje al de harten veroverd van miljoenen Duitsers die met afgrijzen reageerden op het idee dat hij een spuitje zou krijgen. De Duitse media volgden de ontwikkeling van de kleine Knut en zijn ‘pappa’ Dörflein op de voet. Toen Knut voor het eerst aan het publiek werd getoond, kwamen er honderden journalisten uit de hele wereld op af; de gebeurtenis werd live uitgezonden op diverse tv-zenders.

Meer dan 1 miljoen mensen hebben Knut de afgelopen jaar bekeken in de dierentuin van Berlijn. Zaterdagmiddag waren honderden bezoekers van de Berliner Zoo er getuige van hoe Knut een soort epileptische aanval kreeg, in het water plonsde en overleed.Volgens de dierentuin ging het om een plotselinge en onverwachte dood. Maandag of dinsdag wordt lijkschouwing verricht om de precieze doodsoorzaak te bepalen.

Op sociale netwerksites als Facebook en Twitter hebben Duitsers geschokt gereageerd op de dood van Knut. „Ik ben onbeschrijfelijk triest. Jij bent een fantastische ijsbeer geweest!†schrijft er iemand. Op de Engelstalige Knut-fansites komen reacties uit de hele wereld binnen, zoals: „Wij Japanners bidden voor Knut.â€

Niet alleen de boodschappen op websites, maar ook tal van voorwerpen zullen Knut helpen herinneren, zoals T-shirts, postzegels, knuffels en bekers. Ook stond Knut een keer op de cover van het Amerikaanse celebrity magazine Vanity Fair.

tekst ANP, beeld EPA