Kindslaven? De slavernij is toch al lang afgeschaft?

Zeker. Overal in de wereld is het verboden om slaven te houden. Volgens de Verenigde Naties is slavernij een misdaad tegen de mensheid. Mauritanië was in 1981 het laatste land dat de slavernij afschafte. Nederland deed dat al in 1863.

Dan zou je denken dat het probleem de wereld uit is.

Was dat maar waar. De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) schat dat ten minste 12 miljoen mensen gedwongen arbeid verrichten. Deze moderne vorm van slavernij komt vooral voor in Azië (ten minste 9 miljoen mensen), Latijns-Amerika (zeker 1 miljoen mensen) en Afrika beneden de Sahara (minstens 600.000 mensen).

En daar zijn dus ook kinderen bij?

Ja. Dinsdag werd bekend dat negentien kindslaven zijn bevrijd uit fabrieken in New Delhi. Ze maakten stickers, slippers en portemonnees voor bekende merken. De kinderen werkten twaalf tot veertien uur per dag zonder te worden betaald. Ze kregen geen vrije dagen en werkten onder gevaarlijke omstandigheden. Een 12-jarige jongen zei dat hij na zeven maanden werken nog geen geld had gezien.

Zoiets is toch onbestaanbaar?

In ons land wel, ja. Kinderarbeid is verboden, laat staan kinderslavernij. Maar Nederland is dan ook een rijk, westers land. Elders in de wereld is kinderarbeid nog vrij gebruikelijk. Twee weken geleden hielden politieagenten in China een vrachtwagen aan die werd bestuurd door een 11-jarige jongen – op de snelweg. Dat werd de Chinese politie toch wat te gortig.

Wat is het verschil tussen kinderarbeid en kinderslavernij?

Dat is moeilijk te zeggen. Volgens Unicef verrichten ongeveer 158 miljoen kinderen tussen de 5 en de 14 jaar kinderarbeid. De meesten krijgen wel geld, maar meer dan een hongerloontje is het niet. Het verschil tussen een loonslaaf en een echte slaaf is niet zo groot.

Hoe komt een kind anno 2011 in de slavernij terecht?

Vaak door mensenhandel. Volgens de politie van New Delhi raken in de Indiase hoofdstad dagelijks gemiddeld vijf kinderen vermist. Ze verdwijnen in een wereld van slavernij, prostitutie en illegale adoptie.

Het klinkt allemaal toch wat ver van mijn bed.

O ja? Een undercoverjournalist van de Amerikaanse tv-zender ABC News bewees in 2008 dat je in tien uur een kindslaaf kunt kopen. Om negen uur ’s ochtends stapte hij in New York op het vliegtuig naar de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Aan het eind van de middag had hij daar al drie slavinnetjes gekocht. De goedkoopste? Een meisje van 11 jaar, voor 100 euro.