Wat is er precies aan de hand in Kenia?
Sinds de verkiezingen van 1992 heeft Kenia bij alle verkiezingen te kampen gehad met geweld. De uitslagen van de vorige verkiezingen in Kenia, die in 2007 werden gehouden, liepen uit op zo veel onrust en geweld dat er meer dan duizend doden vielen. Ook dit jaar wordt gevreesd voor een herhaling van het geweld in 2007.
Hoe zijn de verkiezingen in Kenia geregeld?
Een presidentskandidaat moet minstens vijftig procent van de stemmen krijgen om president te worden. Niemand krijgt dat percentage in een eerste ronde, en dus is er vaak een tweede stemronde nodig. Deze stemronde gaat dan tussen de twee kandidaten die in de eerste ronde de meeste stemmen kregen.
Hoe komt het dat verkiezingen in Kenia niet vreedzaam lijken te kunnen verlopen?
Kenia bestaat uit veel verschillende etnische groepen en stammen. Al deze stammen willen graag dat er iemand uit hun stam president wordt. In 2007 zorgde de verkiezingsstrijd al voor veel spanningen tussen de verschillende stammen, vooral tussen de elkaar vijandig gezinde Kikuyu’s en de Luo’s. Dit werd nog erger toen de strijd om het presidentschap in de tweede ronde ging tussen een kandidaat van de Kikuyu’s en de Luo’s.
Waarom is men dit jaar zo bang voor een herhaling van het geweld van 2007?
Waarschijnlijk zullen de winnaars van de verkeizingen van afgelopen maandag opnieuw afkomstig zijn uit de Kikuyu’s en de Luo’s. Grote kans dus dat het geweld van 2007 zich zal herhalen.
Is dat nog niet gebeurd dan?
Het tellen van de stemmen gaat langzaam in Kenia. Naar verwachting is de definitieve uitslag pas donderdagmiddag binnen. Of de uitslag weer voor zoveel geweld zorgen, is dus nog afwachten. Wel verliepen de verkiezingen volgens woordvoerders ‘volgens de procedures.’ Toch waren er maandag weer geweldsincidenten en vielen er zeventien doden. Een meevaller, volgens Keniaanse begrippen.
Hoe moet het nu verder met Kenia?
Wat Kenia nu nodig heeft is een president die de vrede in zijn land kan bewaren. Of er zo’n president komt, is nog maar de vraag. De kandidaat die tot nu toe voor zover bekend de meeste stemmen heeft gekregen (Kenyatta van de Kikuyu’s), is voor het Internationale Gerechtshof in Den Haag gedaagd voor zijn mogelijke rol in het verkiezingsgeweld van 2007. Als hij niet wint, maar zijn rivaal Odinga van de Luo’s, zal Odinga ervoor moeten zorgen dat Kenyatta ook daadwerkelijk naar het Gerechtshof gaat en hem zo nodig zelfs laten arresteren. Dit zal voor nog meer spanningen in Kenia zorgen. Het lijkt er dus op dat de rust in Kenia voorlopig nog niet terugkeert.