„Afgelopen weekend kwam ik samen met vijf medestudenten aan in Caïro. Na een overnachting in een hotel zonder warm water vonden we het tijd om een appartement te gaan zoeken. We hadden besloten om met z’n zessen twee appartementen te huren om kosten te besparen. Een makelaar zou ons een aantal woningen laten zien. Daarna konden wij kiezen welke onderkomens onze voorkeur hadden.
De keuze van de wijk ging snel. Buitenlanders moeten om veiligheidsredenen wonen op Zamalek. Op dit eiland in de Nijl wonen veel diplomaten en rijke Egyptenaren. Ook veel ambassades, waaronder de Nederlandse, zijn in deze wijk te vinden. Omdat Zamalek een vrij ruim opgezette buurt is, zijn de appartementen een stuk duurder dan in andere delen van de stad. Toch is het niet moeilijk om een appartement met drie slaapkamers te vinden dat goedkoper is dan de studentenkamers die we in Nederland huren. Gemiddeld kost een appartement met drie slaapkamers ongeveer 6000 Egyptische pond per maand, zo’n 850 euro.
Gelukkig was onze makelaar redelijk op tijd, zeker voor Egyptische begrippen. Om een uur of één ’s middags begon onze speurtocht. De makelaar, Tio, liet ons eerst twee prachtige appartementen zien, allebei rond de 6500 pond. Omdat het niet slim is om meteen bij de eerste bezichtiging akkoord te gaan, bekeken we eerst nog een aantal andere opties. Toen we tot de conclusie kwamen dat de appartementen toch de beste optie waren, belde onze makelaar de eigenaren om de contracten te tekenen. Dat was voor een van de eigenaren het perfecte moment om de huurprijs te verhogen naar het belachelijk hoge bedrag van 9000 pond, bijna 1200 euro. De man bleek onverbiddelijk, zijn prijs stond vast.
Op zoek naar iets anders. Bij het volgende appartement beweerde de portier dat er vier slaapkamers waren. Omdat er in hetzelfde gebouw een appartement met twee slaapkamers beschikbaar was, besloten we even een kijkje te nemen. Na een telling bleek echter dat er maar drie slaapkamers waren. De portier zag echter geen enkel probleem. Met een flinke stapel hout en een paar uur werk was een vierde slaapkamer namelijk zo gemaakt. Inmiddels liepen we al ongeveer negen uur door de stad.
Na lang zoeken zijn we uiteindelijk in een hotel beland, dit keer met warm water. De volgende dag bleek dat onze makelaar twee appartementen voor ons had gevonden, niet ver van het instituut waaraan we studeren. Het enige wat we hoefden te doen? Een halfuur op de eigenaar wachten. Maar pas na twee uur arriveerde de beste man. Hoewel hij anderhalf uur te laat was, wat hier redelijk normaal schijnt te zijn, leek hij geen haast te hebben. Uiteindelijk is het ons na lang onderhandelen gelukt de twee appartementen te huren.
Na twee dagen zoeken, en heel veel uren wachten, is het ons dus gelukt om een appartement te veroveren – zoeken is hier niet het juiste woord. Vandaag wordt de verjaardag van de revolutie gevierd, die precies een jaar geleden begon. Er worden grote demonstraties verwacht. Als er iets gebeurt zijn we in ieder geval veilig, in ons nieuwe onderkomen, op de 21e verdieping.”
----
Studiereis Jaco Stoop
Jaco Stoop (22) woont de komende vier maanden in Egypte. Hij verblijft in Caïro in het kader van zijn studie Arabische taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen. Regelmatig brengt hij lezers van Puntuit op de hoogte van zijn belevenissen. Dit is deel 1.