Wat is er gebeurd?
Israëlische militairen vielen maandag zes schepen aan die hulpgoederen vervoerden voor de Gazastrook. Ze vochten met de ongeveer 700 pro-Palestijnse activisten en er werd geschoten. Zeker negen mensen kwamen daarbij om het leven. Op de schepen zaten ook twee Nederlanders. Ze werden opgepakt door het Israëlische leger, net als de anderen die meevoeren. Gisteren werden ze vrijgelaten. Ongeveer vijftig activisten moeten misschien langer in Israël blijven.

Wat was de aanleiding?
Dat er veel geweld en ruzie is tussen Israëliërs en Palestijnen is bekend. Dat is al tientallen jaren zo. De ruzie gaat vooral over wie waar de baas mag zijn. Nu ging het opnieuw mis. Zes schepen waren onderweg naar de Gazastrook. Dat is een Palestijns gebied dat streng bewaakt wordt door Israëlische militairen. Er is veel armoede, maar er mogen maar weinig spullen het gebied in. De hulpverleners vertelden dat ze daarom via zee hulpgoederen wilde brengen. Israël geloofde dat niet en besloot de schepen vervolgens aan te vallen.

Hoe reageerden de activisten?
Het Israëlische leger had de activisten vanaf vorige week vrijdag al gewaarschuwd dat er geweld gebruikt zou worden als de schepen toch op Gaza zouden afkoersen. De actievoerders negeerden de waarschuwingen. Ze waren naar eigen zeggen „vreedzame activisten op een humanitaire missie.†Aan boord kregen de Israëlische commando’s echter te maken met een agressieve menigte, gewapend met stalen pijpen, knuppels en messen.

Waarom reageren landen verontwaardigd?
Dat Israël schepen uit andere landen aanvalt en daarbij zo veel geweld gebruikt, vinden veel landen onbegrijpelijk en verkeerd. Landen hebben met elkaar afgesproken dat zoiets niet mag. Over de hele wereld werd daarom gedemonstreerd, ook in Nederland.

Welke reacties werden gegeven?
Veel landen hebben geschokt gereageerd op de actie van Israël. Leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties veroordeelden maandag in New York de Israëlische aanval. Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, China en Brazilië riepen Israël op de blokkade van de Gazastrook op te heffen.

tekst Corine Bruggink, beeld EPA