De Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL), die momenteel bezig is met een opmars in Irak, is voor veel van die schendingen verantwoordelijk. De strijders leggen strenge islamitische regels op aan de bevolking van de gebieden waar ze de baas zijn in Syrië. „Een man wiens baard niet lang genoeg is, kan al een lijfstraf krijgen”, vertelt Fakih, die zelf in april nog in Syrië was.

Ook maken de strijders zich schuldig aan standrechtelijke executies, massale ontvoeringen en bomaanslagen gericht tegen burgers. Fakih denkt dat door de opmars in Irak, burgers daar dezelfde terreur zullen gaan ondervinden.

Fakih is in Nederland voor Reporting Change in Amsterdam zondag. Dat is een festival waar journalisten, fotografen en mensenrechtenbeschermers de persoonlijke verhalen vertellen van de mensen in de Arabische wereld, waar de afgelopen jaren revoluties zijn geweest.

Een van de verhalen die Fakih zelf heeft opgetekend is dat van een man uit een Syrisch dorp met alawieten, de geloofsgemeenschap van de Syrische president Bashar al-Assad. Toen de radicale strijders van onder meer ISIL het dorp op het platteland van Latakia in september binnenvielen, was de man zelf niet thuis, maar ze namen zijn vrouw en kinderen mee.

Hij moest van anderen horen dat zijn vrouw en oudste dochter in een kamer waren opgesloten, waarna het vuur op ze werd geopend. Van de twee andere kinderen zit er één nog gevangen. Een zoontje is vrijgelaten, maar praat alleen nog over oorlog.

Een oplossing voor de verschrikkingen die ISIL en andere radicale groepen veroorzaken is niet in zicht, denkt Fakih. „Dit is niet van de ene op de andere dag voorbij”, zegt ze.

De macht van ISIL is de afgelopen tijd sterk toegenomen. Volgens Fakih is een belangrijke sleutel van het ‘succes’ dat de groep van naar schatting enkele duizenden strijders, onder wie Europeanen, in staat is de grens tussen Syrië en Irak over te steken. In Syrië heeft de van oorsprong Iraakse groep olievelden onder controle die ervoor zorgen dat ISIS zichzelf financieel kan bedruipen.

Fakih hoopt dat Irak in staat zal zijn om meer troepen in het grensgebied te stationeren om tegen te gaan dat de strijders vrij spel hebben. Als dat niet lukt, dan vreest ze dat ISIL aan invloed zal winnen en een bedreiging wordt voor de hele regio.