Hoe is de situatie op dit moment in het land?
Sinds 1979 staat er aan het hoofd van het land een islamitisch regime. Het schrijft voor dat alle vrouwen in het openbaar een hoofddoek moeten dragen en in donkere jassen moeten rondlopen, dat mannen en vrouwen elkaar niet mogen aanraken in het openbaar, dat de seksen op alle gebieden gescheiden moeten optrekken, dat iedereen moslim moet zijn en niemand zijn geloof mag afzweren, enzovoorts.
Hoe sterk is de haat van Iran tegen Israël?
Erg sterk. Onlangs noemde de opperste leider ayatollah Khamenei Israël nog „een tumor” die uit het Midden-Oosten moet worden weggesneden. En president Mahmud Ahmadinejad twijfelde recent aan het bestaansrecht van Israël.
Hoe groot is het gevaar op oorlog?
Generaal Jafari herinnerde er zondag aan dat Iran terugslaat indien het wordt aangevallen. Gezien de afmetingen van Israël zal er niets van het land overblijven wanneer Iran terugslaat, dreigde Jafari.
De Verenigde Staten en Israël sluiten beide een aanval op Iran niet uit als het land niet stopt met zijn nucleaire programma. Israël gaf deze maand aan ook zelfstandig een aanval te willen uitvoeren op Iran, als de VS het Joodse land niet steunen.
Jafari zei echter niet te verwachten dat de VS Iran aanvallen, onder meer omdat Amerikaanse bases in het Midden-Oosten binnen het bereik van Iraanse raketten liggen. Ook zei hij niet te denken dat Israël Iran zal aanvallen. Mocht een van de landen wel degelijk de wapens opnemen, dan zijn de gevolgen niet te overzien.
Welke maatregelen zijn er genomen?
Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) houdt Iran nauwlettend in de gaten. Het bracht deze maand een rapport uit waarin staat dat Iran druk bezig is met het vernietigen van materiaal dat bewijst dat het land aan een atoombom werkt. Het Iraanse regime, dat geen enkele westerse organisatie vertrouwt, reageerde door te zeggen dat terroristen en saboteurs geïnfiltreerd zijn in het onafhankelijk agentschap.
Om te voorkomen dat Iran genoeg geld heeft om een atoombom te maken, hebben westerse landen de Iraanse olie geboycot. Teheran krijgt daardoor per maand zo’n 3,9 miljard euro minder binnen, aldus een rapport uit de Verenigde Staten.
Hoe is het leven voor de meeste jongeren daar?
Een deel van de jongeren steunt het regime. Anderen verzetten zich en sluiten zich bijvoorbeeld aan bij oppositiepartijen. De meesten zijn echter niet geïnteresseerd in politiek. Zij haten het regime vooral omdat het hun beperkingen oplegt. Velen zoeken hun toevlucht in illegale drugs en drank.