De wereld staat dinsdag stil bij de kernramp in Tsjernobyl, precies 25 jaar geleden.

De herdenking komt op een moment dat kernenergie wereldwijd ter discussie staat als gevolg van een nucleair ongeluk in de Japanse plaats Fukushima, waar een kerncentrale zwaar beschadigd is geraakt als gevolg van een aardbeving en tsunami op 11 maart.

Het startsein werd in de nacht van maandag op dinsdag gegeven in Kiev. Daar leidde patriarch Kyrill van de Russisch-Orthodoxe Kerk een herdenkingsdienst, met klokgelui op het exacte tijdstip waarop een kwart eeuw geleden een explosie de ergste kernramp in de geschiedenis inluidde.

In de ochtend van 26 april 1986 deed zich na een mislukt experiment een serie ontploffingen voor in de kerncentrale van Tsjernobyl, in het huidige Oekraïne. Een enorme wolk van zeer radioactieve deeltjes verspreidde zich over grote delen van Europa.

De kernramp kwam pas twee dagen later aan het licht toen Zweden alarm sloeg over de hoge concentratie radioactieve deeltjes in de lucht. De autoriteiten in de voormalige Sovjet-Unie hadden geprobeerd het ongeluk de verzwijgen.

tekst Puntuit en ANP, beeld EPA en ANP