Dat heeft Artsen zonder Grenzen (AzG) zaterdag laten weten. De hulporganisatie waarschuwt zelfs dat nog meer mensen ziek kunnen worden, omdat nieuwe ziektegevallen onopgemerkt kunnen blijven.

Het West-Afrikaanse land besloot vrijdag dat Sierra Leone van 19 tot en met 21 september „op slot gaat.” De president hoopt op die manier te voorkomen dat nog meer mensen besmet worden met de ziekte. Ook moeten hulpverleners op deze manier meer nieuwe ziektegevallen opsporen.

„Eerdere afsluitingen hebben ons geleerd dat mensen alleen maar ondergronds gaan en dat het vertrouwen tussen patiënten en hulpverleners verslechtert”, aldus de hulporganisatie zaterdag. Sierra Leone zou verder onvoldoende ziekenhuisbedden hebben om alle slachtoffers te behandelen.

In de hoofdstad Freetown werd gemengd gereageerd op de plannen van de regering. Een deel van de inwoners moedigt de maat­regel aan, maar anderen vrezen dat ze niet genoeg eten en drinken in huis zullen hebben als 
ze te lang niet hun huis uit mogen.

De epidemie in het westen van Afrika heeft sinds maart al meer dan 2100 levens geëist. In Liberia werd vorige maand een sloppenwijk in de hoofdstad Monrovia afgesloten. Daar wonen ongeveer 75.000 mensen. Duizenden mensen waren verstoken van voedsel en drinkwater.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert artsen om het bloed van mensen die een ebolabesmetting hebben overleefd te gebruiken om experimentele medicijnen tegen de ziekte mee te testen. Dat heeft WHO-assistent-directeur gezondheidssystemen en innovatie Marie-Paule Kieny vrijdag gezegd.

De uitspraken volgden op een tweedaagse bijeenkomst van meer dan 200 experts. Vanwege de ernst van de situatie wordt het gebruik van experimentele medicijnen bespoedigd. De VN gaven vrijdag aan een ebolacrisiscentrum op te zetten. Doel is de epidemie over zes tot negen maanden te hebben beteugeld.