Zo is de kroon bovenop de koets gemaakt van het hout van de HMS Victory, het vlaggenschip van admiraal Nelson. Ook bevat de 5 meter lange en 3 ton zware koets hout uit de Tower of London, de Westminster Abbey, St. Paul’s Cathedral en Downing Street 10. Ook is metaal van jachtvliegtuigen en bommenwerpers uit de Tweede Wereldoorlog in de koets verwerkt. Het oudste deel van het voertuig is een stuk hout van een boot uit de Bronstijd.
De State Coach Britannia, ook bekend als de Diamond Jubilee State Coach, is handgemaakt door vijftig ambachtslieden onder leiding van de 64-jarige Australiër Jim Frecklington. De bouw kostte bijna een decennium. Frenklington, die ook verantwoordelijk was voor de bouw van de Australian State Coach uit 1988, verwerkte ruim honderd bijzondere historische voorwerpen in de koets.
Frenklington nam een hypotheek op zijn huis om het bouwproject van 3,5 miljoen euro te bekostigen. Inmiddels is de koets na een privédonatie aangekocht door de Royal Collection Trust, een stichting die de eeuwenoude bezittingen van het Britse koningshuis beheert. De aanschaf kostte de Britse belastingbetaler geen cent.
De koets is van alle moderne gemakken voorzien. In de kroon bovenop de koets is zelfs een ‘coachcam’ geplaatst, die in 360 graden het uitzicht van de Queen toont.