Vorige week dreigde IS de 44-jarige Haines te doden, waarop zijn familie een wanhopige oproep deed aan de terreurbeweging om met haar te praten. Haines is een oud-militair die beveiligingswerk deed voor hulporganisaties. In maart 2013 kwam hij in Syrië in handen van IS, drie dagen nadat hij het land was binnengekomen. De afgelopen maand heeft de terreurbeweging al video’s verspreid waarop de executies van de Amerikaanse journalisten Steven Sotloff en James Foley te zien zijn.

De moord op Haines is „puur kwaad”, liet de Britse premier David Cameron zaterdag weten via Twitter. „Wij zullen alles doen wat wij kunnen om de moordenaars te achterhalen en voor het gerecht te slepen, hoe lang dat ook kan duren”, voegde hij daaraan toe.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de „barbaarse moord” veroordeeld. „De Verenigde Staten staan vanavond schouder aan schouder met onze dichtbije vriend en bondgenoot in verdriet en vastberadenheid”, aldus Obama in een verklaring. Hij liet weten met de Britten en de coalitie tegen IS samen te werken voor gerechtigheid.

Steeds meer landen zeggen intussen militaire steun toe aan de internationale coalitie tegen IS. De Amerikaanse minister van Buitenlandse, John Kerry, zei gisteren dat landen uit het Midden-Oosten, maar ook andere naties willen helpen bij de strijd tegen de soennitische terreurbeweging.

Volgens Kerry hebben enkele landen zelfs grondtroepen aangeboden voor de strijd tegen IS, dat grote delen van Irak en Syrië controleert. Kerry bedankt daar vooralsnog voor. Syrische opstandelingen zijn daarvoor de aangewezen troepen, aldus de minister. Verscheidene Arabische landen hebben volgens medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aangeboden om te helpen bij het bombarderen van IS, en niet alleen in Irak. Australië gaat militairen en gevechtsvliegtuigen inzetten tegen de terreurgroep. De manschappen en het materieel zullen in de Verenigde Arabische Emiraten worden gestationeerd, zei de Australische premier Tony Abbott gisteren.
Zuid-Korea gaat waarschijnlijk ook meedoen aan de coalitie tegen IS, maar zal zich hoogstwaarschijnlijk beperken tot het verlenen van humanitaire hulp aan slachtoffers van het geweld dat IS momenteel in het Midden-Oosten pleegt.

In Frankrijk wordt vandaag een internationale conferentie gehouden over het bestrijden van IS. Ook de Nederlandse minister Timmermans van Buitenlandse Zaken woont de topontmoeting in Parijs bij.