Wat voor ziekte is cholera?
De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie in besmet drinkwater en voedsel. Een infectie met de cholerabacterie veroorzaakt diarree en uitdroging. Na besmetting kan dat binnen enkele uren tot de dood leiden als de patiënt niet snel water en zout krijgt.

Maar dat is dan toch een kwestie van naar de dokter rennen?
Ja, in Nederland wel. Maar Haïti is het nog steeds één grote chaos door de aardbeving. Meer dan 1 miljoen mensen leven in tentenkampen. Ze zijn dakloos en daardoor heel kwetsbaar. Normale maatregelen tegen cholera, zoals handen wassen, geen rauwe groenten eten en drinkwater koken, zijn daardoor nauwelijks te nemen.

Er zijn nu zeker 900 mensen aan de ziekte overleden; verwacht wordt dat zo’n 200.000 Haïtianen met de ziekte besmet zullen worden.

Was cholera niet uitgeroeid, net als de pest?
Cholera komt in een groot deel van de wereld voor, maar is bijzonder zeldzaam in Noord- en Zuid-Amerika. De ziekte kwam in Haïti sinds het begin van de twintigste eeuw niet meer voor.

Hoe komt de ziekte dan ineens in Haïti terecht?
Niemand die dat met zekerheid durft te zeggen. Haïtiaanse politici wijzen met de beschuldigende vinger naar een bataljon Nepalese VN-soldaten. Zij hebben hun kamp opgeslagen boven een bron van de Haïtiaanse rivier de Meille, die uitmondt in de Artibonite. Juist in het gebied rond de Artibonite zijn de meeste choleragevallen.

De theorie van de Haïtianen is: In Nepal komt cholera nog veelvuldig voor. Toevallig zitten er Nepalese soldaten in de buurt van ons drink- en waswater. Hun latrines stromen volgens journalisten over, waardoor hun ontlasting bij regenval in onze rivier komt. Dus: de Verenigde Naties zijn de schuld van deze choleraramp in ons land. Of dat klopt? De VN zeggen van niet. Het is dus hun woord tegen dat van de Haïtianen.

Hoe kunnen we de Haïtianen helpen?
De Verenigde Naties riepen alle lidstaten vorige week ertoe op in totaal 120 miljoen euro te doneren aan Haïti om de cholera te helpen bestrijden.

In de rubriek Globaal zoomt de Puntuitredactie in op een gebeurtenis/thema, wat zich ergens ter wereld afspeelt.

tekst Jacomijn Hoekman, beeld EPA