Dit was een grote teleurstelling voor de menigte die samen was gekomen op het Tahrirplein. Een woedeuitbarsting was het gevolg. Zo werd er met schoenen naar de president gezwaaid: een diepe belediging in de Arabische wereld. Hierna gingen veel betogers naar het gebouw van de staatstelevisie en het presidentiële paleis in Caïro, maar daar gebeurde verder niet veel schokkends.
Mohammed ElBaradei is 'de grote man' van de actievoerders. Hij waarschuwde dat het nu zover was gekomen, dat de inwoners van Egypte op het punt staan te exploderen. Tenzij er nu snel verandering komt. „Het leger moet het land redden", vond ElBaradei.
Ook buiten Egypte waren veel mensen teleurgesteld over de toespraak van Mubarak. De Amerikaanse president Barack Obama vond de toespraak erg onduidelijk. Hij wil meer uitleg, hij wil weten welke politieke verandering zijn doorgevoerd en of dit zinvol is. Ook Uri Rosenthal, minister van Buitenlandse Zaken in Nederland, wilde hier meer duidelijkheid over.
Deze duidelijkheid probeerde Sameh Shoukry, Egyptische ambassadeur in de Verenigde Staten, te geven. Volgens hem heeft Mubarak „alle wettelijke macht" aan de vicepresident, Suleiman, afgestaan. Ook staat Suleiman volgens hem nu aan het hoofd van het leger.
tekst RD, beeld ANP