De kerncentrale werd ruim een jaar geleden stilgelegd in de nasleep van de ramp, net als tientallen andere nucleaire installaties in het land. Om energietekorten te beperken, heeft de regering de herstart van twee reactoren van de Oi-centrale in juni goedgekeurd.

Sinds de ramp met de kerncentrale in Fukushima is er veel protest tegen het gebruik van kernenergie. Demonstranten hebben vorige week geprobeerd de herstart van de kerncentrale te voorkomen. Ze verzamelden zich onder meer bij het kantoor van premier Yoshihiko Noda.

Voor de ramp produceerden nucleaire installaties een derde van de Japanse energie, maar sinds het stilleggen van kerncentrales gebruikt het land dure fossiele brandstof. Wegens het energiegebrek wil de regering dat burgers en bedrijven minder elektriciteit gebruiken.

Japan werd op 11 maart 2011 opgeschrikt door een zware aardbeving. Die veroorzaakte een tsunami, die de kerncentrale van Fukushima zwaar beschadigde. Het officiële dodental van de ramp staat op bijna 16.000. Bovendien worden bijna 3000 mensen nog altijd vermist. Het gebied rond Fukushima is tot op de dag van vandaag onbewoonbaar. Het is mogelijk de duurste natuurramp in de geschiedenis; de schade wordt geraamd op omgerekend 92 tot 178 miljard euro.