Clinton liet weten dat de VS niet uit zijn op militaire actie tegen Iran om de nucleaire ambities van dat land in toom te houden. Washington wil dat bereiken door internationale druk via de VN-Veiligheidsraad, aldus de bewindsvrouw. Dergelijke druk „ zal vooral gericht zijn tegen die bedrijven die gecontroleerd worden door de Revolutionaire Garde, die volgens ons in feite de regering van Iran aan het vervangen is".
De Revolutionaire Garde werd na de islamitische revolutie van 1979 opgericht en moet de revolutie beschermen. De nieuwe machthebbers vertrouwden het reguliere leger niet. De macht van de garde is de afgelopen decennia enorm uitgebreid en het orgaan heeft grote delen van de Iraanse economie in handen. De Verenigde Staten hebben vorige week bestaande sancties tegen de Revolutionaire Garde verlengd.
Amerika vreest dat Iran in het geheim werkt aan een kernwapen. Teheran spreekt dat tegen. Pogingen tot een compromis te komen, liepen tot dusver op niets uit.
Clinton zoekt steun in de Golflanden voor nieuwe sancties tegen Iran. Ze zal Saudi-Arabië vragen de olietoevoer aan China te garanderen in de hoop Peking zo over te halen nieuwe sancties tegen Iran te steunen. China koopt 400.000 vaten olie per dag van Iran en heeft veel geld in het land geïnvesteerd. De Chinezen vrezen een verstoring van de cruciale olietoevoer en verlies van investeringen als ze nieuwe sancties steunen. China kan als permanent lid van de VN-Veiligheidsraad met het vetorecht nieuwe VN-sancties tegen Iran torpederen.
Clinton is aangekomen in de Saudische hoofdstad Riyad. Naast Iran staat ook het Palestijns-Israëlisch conflict hoog op de agenda. De Amerikaanse minister zei optimistisch te zijn dat dit jaar het vredesoverleg wordt hervat. Veel Arabische landen vinden dat de Amerikaanse regering Israël de hand boven het hoofd blijft houden.
Ook Irans aartsvijand Israël pleit voor nieuwe strafmaatregelen tegen de islamitische republiek. Tijdens een bezoek aan Moskou maandag heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aangedrongen op „sancties met tanden". De VN-Veiligheidsraad heeft het Iraanse regime de afgelopen jaren enkele sancties opgelegd, maar Rusland, dat vetorecht heeft, verzet zich tegen scherpere maatregelen.
tekst ANP/AFP, beeld EPA