„Niet veel mensen zijn voorbereid op deze dramatische verandering”, verklaarde prof. Yang, verbonden aan de Purdue Universiteit in West Lafayette (Indiana, VS), recent in The Telegraph. De Britse krant kopte op basis van zijn uitspraken dat het aantal christenen in communistisch China zo gestaag groeit dat het land rond 2030 wel eens meer kerkgangers zou kunnen tellen dan Amerika.
Nu al is de protestantse gemeenschap in China –die in 1949 nog maar 1 miljoen leden omvatte– groter dan die in landen als Brazilië en Zuid-Afrika. Volgens cijfers van het Amerikaanse onderzoekscentrum Pew woonden er in 2010 58 miljoen protestanten in China, tegenover 40 miljoen in Brazilië en 36 miljoen in Zuid-Afrika.
Prof. Yang, auteur van het in 2011 verschenen boek ”Religion in China: Survival and Revival under Communist Rule” (Religie in China: Overleving en herleving onder communistische heerschappij”), gelooft dat het aantal protestanten in China in 2025 toegenomen zal zijn tot ongeveer 160 miljoen. Daarmee zou de Volksrepubliek de Verenigde Staten voorbijstreven, die in 2010 rond de 159 miljoen protestanten telden – maar waar heel wat plaatselijke gemeenten een kwijnend bestaan leiden.
Vijf jaar later, voorspelt Yang, in 2030, zal de totale christelijke populatie in China –inclusief rooms-katholieken– 247 miljoen leden omvatten. „Mao dacht dat hij religie kon uitroeien”, merkt de Chinakenner op in The Telegraph. „Hij dacht ook dat hij dit voor elkaar had gekregen. Maar ironisch genoeg – dat had hij niet. Integendeel zelfs.”
Ranglijst christenvervolging
De snelle groei van het christendom in China baart de autoriteiten grote zorgen, stelde de Britse krant vast. De Duitse protestantse nieuwsdienst Pro wees naar aanleiding van het artikel op het feit dat China nog altijd de 37e plaats inneemt op de jaarlijkse ranglijst christenvervolging van Open Doors. Weliswaar is de situatie op heel wat plaatsen in het land de laatste jaren sterk verbeterd, maar de communistische staat controleert tot op de dag van vandaag alle religieuze activiteiten. „Er zijn drie categorieën gemeenten: illegale ”zwarte” kerken, die van overheidswege bestreden worden; door de staat erkende ”rode” kerken, die gecontroleerd worden; en ”grijze” kerken, die getolereerd worden en waartoe de meeste christenen behoren. Tot de grijze en zwarte kerken behoren vooral huiskerken, die ondanks hun naam soms wel duizend leden tellen”, aldus Pro.
Sanjiangkerk
Gisteren meldde onder andere de Britse krant The Guardian dat de Chinese autoriteiten met behulp van bulldozers begonnen zijn delen van de Sanjiangkerk in Wen Zhou –een stad aan de kust die wel het Jeruzalem van het Oosten wordt genoemd– te ontmantelen. De „barbaarse campagne” volgt na wekenlang demonstreren door leden van de kerk, die volgens de autoriteiten te groot zou zijn.
De mensenrechtenorganisatie Christianity Solidarity Worldwide (CSW) berichtte gisteren dat de –uitgestelde– rechtszaak tegen de Chinese voorganger Zhang Shaojie gepland stond voor vandaag. Zhang werd op 16 november 2013 gearresteerd, samen met een aantal anderen. Hij wordt beschuldigd van fraude en „het bijeenbrengen van een menigte om de openbare orde te verstoren.”