Ze kwamen bijeen in de hoofdstad Taipei en eisen onder meer de vrijlating van Nobelprijswinnaar van de Vrede Liu Xiaobo.

Studentenopstand

Op 4 juni 1989 werd een studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking na 1,5 maand door het Chinese leger neergeslagen.

China heeft de gebeurtenis met naar schatting honderden doden nooit erkend.

Legendarisch geworden beelden van de opstand zijn die van een man die recht voor de colonne tanks stond en ze tegenhield en internationaal bekendstaat als “unknown tank man”.

Censuur op herdenking

De Chinese regering probeert de herdenking buiten de deur te houden door op internet zoektermen als ‘Tiananmen’ en ‘4 juni’ te censureren.

China beschouwt het zelfstandige eiland Taiwan als afvallige provincie. Studenten hebben hierdoor in Taiwan meer mogelijkheden om in actie te komen.

Democratisering

Liu Xiaobo was aanwezig op het plein tijdens het ingrijpen van het Chinese leger op 4 juni 1989. Hij werd toen na een korte hechtenis weer vrijgelaten en streed jarenlang voor democratisering van China. In 2003 werd Liu veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf.

Dinsdag wordt het bloedige ingrijpen van 4 juni voor de 24e keer herdacht in onder meer Hongkong en de Verenigde Staten. Het centrale plein in Peking kent veel bewaking en trekt dagelijks een stroom van toeristen. De bewaking is dinsdag wel extra alert, onder de Chinese toeristen die op het plein foto’s van zichzelf met nationale vlaggen maken moeten sommigen zich identificeren.