Als volgend jaar wordt herdacht dat de Eerste Wereldoorlog 100 jaar geleden begon, zou Groot-Brittannië volledig rood moeten kleuren, hopen de organisatoren. De ‘poppy’ symboliseert voor de Britten de solidariteit met de militairen in actieve dienst, gesneuvelden, gewonden en veteranen met een psychisch trauma. Het gebruik komt voort uit het gedicht In Flanders Fields van kolonel John McCrae, waarin hij met de klaproos als metafoor verwijst naar de talrijke gevallenen in de Eerste Wereldoorlog.

Politici, sporters, acteurs, ambtenaren; iedereen draagt het symbool. Wie dat niet doet, heeft iets uit te leggen. Journalist Ian Birrell verklaarde zondag in The Guardian waarom hij weigert de klaproos op te spelden. Volgens hem moeten militairen niet allemaal als helden worden neergezet en is het beter de gewapende macht kritisch te benaderen dan ze op een voetstuk te plaatsen, zeker in een tijd waarin ook de Britse defensie wordt getroffen door bezuinigingen.

De ITN-presentator Jon Snow noemt de morele dwang om het symbool te dragen ‘poppy-fascisme’. Een methodistische predikante die weigerde de klaproos op de kansel te dragen, werd op non-actief gesteld door haar gemeente.

Maar zij zijn in de minderheid. Bij de volgende herdenking zal vrijwel iedereen de klaproos dragen, een enkele of als collage.