Zij behalen echter geen absolute meerderheid, waardoor voor de eerste keer sinds 1974 een coalitieregering zou kunnen ontstaan. Dat blijkt uit eerste prognoses na sluiting van de stembureaus donderdagavond.

Door de ruk naar rechts verliezen de regerende sociaaldemocraten (Labour) aanzienlijk. De Liberaal-Democraten blijven de derde partij in het Lagerhuis.

Volgens berekeningen van onder meer de Britse omroep BBC gaan de Conservatieven van oppositieleider David Cameron van 198 naar 307 zetels. Dat is negentien te weinig voor de absolute meerderheid van minstens 326 zetels.

De Labour-partij van premier Brown gaat van 356 naar 255 zetels en de Lib-Dems van Nick Clegg gaan van 62 naar 59 zetels. De overige partijen behaalden 29 zetels, aldus de prognoses.

Als Labour inderdaad als tweede eindigt, is het de eerste nederlaag voor de partij bij parlementsverkiezingen sinds 1992. Onder Blair kwamen zij in 1997 aan de macht. Het waren de eerste verkiezingen voor Brown als partijvoorzitter en premier, nadat hij in 2007 het stokje van Blair had overgenomen.

Ongeveer 44 miljoen Britten in 649 van de 650 kiesdistricten waren opgeroepen een nieuw Lagerhuis te kiezen. In het district Thirsk and Malton wordt pas op 27 mei gestemd wegens het overlijden van een kandidaat tijdens de campagne.

De strijd tussen Brown, Cameron en de enkele maanden geleden nog vrijwel onbekende Clegg gold nog tot donderdag als onbeslist. De laatste zes peilingen van kranten gaven weliswaar aan dat de Conservatieve Partij zou winnen. Desondanks werd gesuggereerd dat Labour door het kiesstelsel meer zetels zou kunnen behalen dan de Conservatieven.

Door het districtenstelsel verovert de kandidaat die in een kiesdistrict de meeste stemmen behaalt, een zetel in het Lagerhuis.

In de verkiezingscampagne heeft de economie de belangrijkste rol gespeeld. Groot-Brittannië moet zich van een recessie herstellen en de regering zal sterk moeten bezuinigen om het overheidstekort van 11 procent van het bruto binnenlands product terug te dringen. Geen van de partijen is echter met duidelijke bezuinigingsplannen gekomen.

tekst en beeld ANP