„We denken niet dat er nog meer lichamen onder het puin liggen. We halen op dit moment auto’s uit de kelder”, aldus brigadegeneraal Siddiqul Alam. De militairen beëindigen de zoektocht dinsdag officieel. Tot op heden zijn 1127 lijken geborgen. Maandag zijn geen nieuwe lichamen meer gevonden.

Het pand met daarin onder meer vijf kledingfabrieken stortte in op 24 april. Reddingswerkers haalden vrijdag nog een vrouw levend uit de puinhopen.

De ramp heeft de aandacht gevestigd op de arbeidsomstandigheden in de textielbranche in Bangladesh, waar veel westerse ketens goedkoop kleding laten produceren. De regering van Bangladesh staat daarom onder druk om de situatie van de miljoenen arbeiders in de sector wat te verbeteren.

Zo onderzoekt een commissie of het minimumloon van 3000 taka (bijna 30 euro) per maand omhoog kan. Ook moeten de werkers straks lid kunnen zijn van een vakbond, zonder dat daar toestemming van de werkgever voor nodig is.

Volgens sommige partijen is dat echter niet genoeg. Zo wil de organisatie Clean Clothes Campaign (CCC) dat kledingfabrikanten een overeenkomst tekenen die onder meer onafhankelijke inspecties van fabrieksgebouwen mogelijk maken.

----

Puntuit besteedde onlangs ook aandacht aan eerlijke kleding. {Klik hier#www.puntuit.nl/eerlijkekleding}.