Vanackere, een christendemocraat, dient zijn ontslag in wegens in zijn ogen „onterechte insinuaties en verdachtmakingen” aan zijn adres. Die verdachtmakingen hebben te maken met de vraag of de minister op de hoogte was van afspraken tussen staatsbank Belfius en de christelijke arbeidersbeweging ACW.

„Ik wil dat dit stopt”, aldus Vanackere. „Dit klimaat van wantrouwen hindert mij in mijn werk.” De 49-jarige Vanackere is niet alleen een kopstuk van de CD&V, de Vlaamse christen-democratische partij, maar heeft ook nauwe banden met de ACW.

De zaak draait om zogeheten winstbewijzen die zijn uitgegeven na de reorganisatie van probleembank Dexia, nu Belfius. Winstbewijzen geven recht op een gedeelte van de (over)winst. Deze waren in handen van de ACW. Volgens de afspraken zou Belfius deze bewijzen opkopen en in ruil daarvoor zou ACW een deel van het geld weer direct investeren in Belfius, tegen een bepaalde rente.

„Mijn politieke inspiraties zijn diep geworteld in de christendemocratie en in de christelijke arbeidersbeweging. Kennelijk kunnen sommigen hierdoor niet indenken dat ik een onpartijdig minister van Financiën kan zijn”, aldus de ontslagnemend minister. Vanackere benadrukte dat de verdachtmakingen niet hard te maken zijn. „Als het stof is neergedaald, zal blijken dat mij niets te verwijten is.”

Vanackere was al onder meer minister van Buitenlandse Zaken. Ook was hij de hoogste baas van openbaarvervoersbedrijf MIVB in Brussel.

Het is de derde minister die in het kabinet van premier Elio Di Rupo moet worden vervangen. Eerder stapten twee ministers op om burgemeester te worden van respectievelijk Kortrijk en Charleroi.

De voorzitter van de CD&V zal nu een opvolger voor Vanackere moeten zoeken. De vertrekkend minister is voorlopig van plan als parlementslid verder te gaan.