Ze roept ertoe op het initiatief van De Morgen te volgen. Die Vlaamse krant beloofde deze week het woord allochtoon nooit meer te gebruiken, vanwege de volgens hoofdredacteur Wouter Verschelden „stigmatiserende en uitsluitende” werking ervan.
Milquet stuurt de hoofdredacteuren van alle Belgische kranten, weekbladen en radio- en tv-omroepen een brief met haar oproep. Ze nodigt ook alle hoofdredacteuren uit om binnenkort te praten „over de rol van de media in de perceptie van minderheden en in de racismebestrijding”.
Ook de sociaal-democratische premier Elio Di Rupo (PS) heeft zich uitgesproken over de beslissing van De Morgen. „Een mooi en moedig initiatief”, sprak hij. „Niemand heeft mij ooit meneer de allochtone eerste minister genoemd. Waarom zouden andere mensen wel zo’n stempel moeten krijgen?”.
Vicepremier Laurette Onkelinx (ook PS) wil overigens nog een stap verder gaan. Ze wil volgens De Morgen alle ambtenaren opdragen de term allochtoon te mijden. „We moeten vooruitgang boeken op dit vlak. Ik ben ervan overtuigd dat taal een spiegel van de werkelijkheid is. Taal kan helpen om een betere maatschappij uit te bouwen”.
Niet iedereen binnen de Belgische regering is even enthousiast als de sociaaldemocraten. Zo is de christendemocratische staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) „niet van plan ambtenaren te verbieden bepaalde woorden te gebruiken”. Vicepremier Steven Vanackere (ook CD&V) vreest tegenreacties en vindt de oproep ongepast. „Never ever. Er is nog altijd zoiets als persvrijheid. Dat zeg je beter niet.”