Vooral voor maki’s (lemuren) is de situatie zorgwekkend. Van de zeldzaamste soort, de noordelijke wezelmaki, leven er nog slechts 19 in het wild. Op Madagaskar is de situatie het ernstigst: met 6 van de 25 soorten is het Afrikaanse eiland het land met de meeste bedreigde primatensoorten.
Van de 103 soorten en ondersoorten maki’s op Madagaskar wordt maar liefst 91 procent met uitsterven bedreigd. Belangrijkste oorzaken zijn illegaal jagen en verlies van hun leefomgeving, bijvoorbeeld door het kappen of afbranden van tropisch regenwoud.
De top 25 van bedreigde primaten bevat daarnaast 5 soorten uit Vietnam, 3 uit Indonesië en 2 uit Brazilië. IUCN hoopt dat er dankzij de publicatie van de lijst meer gerichte hulpacties op gang komen om de dieren te redden.
„Zulke inspanningen hebben effect”, benadrukt Russell Mittermeier, voorzitter van de wetenschappelijke commissie over apen van IUCN en directeur van Conservation International. „De situatie van de wanderoe (baardaap) bijvoorbeeld is zodanig verbeterd dat hij, na 6 jaar lang op de lijst te hebben gestaan, nu niet meer in de top 25 voorkomt.”