„Ik raakte in 1951 gescheiden van mijn vrouw, slechts na vier maanden samenzijn. Ik wist niet eens dat ze zwanger was”, zei Gang. „Ik hoorde pas dat ik een zoon in Noord-Korea had toen ik me voor de herenigingen aanmeldde.”

Toen Gang zijn zoon donderdag zag, riep hij plagend: „Je ziet er oud uit. Kom en geef me eens een knuffel.”

De 90-jarige Zuid-Koreaan Son Ki Ho zag ernaar uit zijn dochter te ontmoeten, die hij tijdens de Koreaanse Oorlog in de jaren vijftig achterliet toen zij twee jaar oud was. „Het beeld van mijn dochter die me uitzwaaide staat op mijn netvlies gebrand”, aldus Son.

Een groep van 82 Zuid-Koreanen arriveerde gisteren in Noord-Korea, vlak boven de grens, voor een ontmoeting met verwanten die zij meer dan zes decennia niet hebben gezien. De gemiddelde leeftijd van de groep was 84 jaar. Ze werden begeleid door jongere familieleden. De groep Noord-Koreanen was 180 mensen groot. De betrokkenen werden door loting uitgekozen om aan de ontmoeting deel te nemen.

Meer dan 70.000 Zuid-Koreanen staan op een wachtlijst voor toekomstige herenigingen. Veel Zuid-Koreanen nemen warme kleren, medicijnen of chocolade mee voor hun familieleden.

De Zuid-Koreanen werden afgezet bij een nieuw stenen monument met de tekst ”Lang leve generaal Kim Jong Un, de Zon van Korea”.

De Noord-Koreaanse Ri Chol Ho gebruikte pen en papier om met zijn dove Zuid-Koreaanse broer Lee Myeong Ho te communiceren. „Moeder vertelde me altijd dat je thuis zou komen en een paar rubberen schoenen voor me zou kopen”, schreef Ri.

In Noord-Korea worden familieleden van mensen die tijdens de Koreaanse Oorlog naar het zuiden vluchtten soms nog steeds vervolgd of op zijn minst in de gaten gehouden. Van sommige familieleden werd vlak voor de hereniging gemeld dat ze waren overleden. Dat voedt speculaties dat het stalinistische regime van Noord-Korea opzettelijk heeft willen voorkomen dat ze hun familie ontmoetten.