-
„Samen met een groep christelijke studenten uit Nederland ben ik eind september afgereisd naar Israël en de Westelijke Jordaanoever, om daar zowel Joodse als Palestijnse christenstudenten te ontmoeten.
Het was niet de eerste keer dat ik Israël bezocht. Drie jaar geleden vierde ik met Palestijnse christenen Kerst in Ramallah. Een bijzondere ervaring om in zo’n totaal andere omgeving de geboorte van de Heere Jezus te herdenken.
Wat me nog het meest is bijgebleven was het moment van afscheid. Omringd door tralies en prikkeldraad en een betonnen muur gingen we uit elkaar. Mijn Palestijnse gastheren hadden geen toestemming om verder mee te reizen. Daarom scheidden onze wegen bij de checkpoint op de weg naar Jeruzalem. Door de tralies heen keken ze me na tot ik in de bus stapte. Hun gezichten spraken boekdelen: „Vergeet ons niet!” Juist daarom wilde ik na die reis altijd nog een keer terug.
Net voordat de oorlog in Gaza afgelopen zomer losbarstte, had ik besloten opnieuw naar Israël te gaan. De oorlog zorgde ervoor dat Israël weer veel in het nieuws was.
Als christen gaat het je vast aan het hart wat er allemaal in Israël gebeurt. Maar bekommer je je ook om wat christenen daar moeten doormaken? Ik heb tijdens mijn reizen gezien dat het conflict de levens van zowel Palestijnse als Joodse christenjongeren sterk beïnvloedt: ze leven constant in een sfeer van oorlog!
Het was bijzonder om hun persoonlijke verhalen te horen. Een Palestijnse christenjongen vertelde geëmotioneerd over zijn bezoek aan een ziekenhuis waar veel kinderen uit Gaza waren opgenomen. Hij en zijn vriend waren er naartoe gegaan om de kinderen een beetje op te vrolijken, nu hun ouders om veiligheidsredenen niet bij hen mochten zijn.
Verder merkte ik dat het voor de Palestijnse jongeren moeilijk is om over de toekomst te praten. Een pasgetrouwd stel gaf aan nog enkel bij de dag te willen leven. „Onze toestand blijft hetzelfde of het wordt alleen maar slechter”, zeiden ze.
De voorganger van een Messiasbelijdende kerk stelde het op prijs dat ik zijn gemeente bezocht. Hij zei: „Ik vind het jammer dat zo veel toeristen naar Israël komen om de doden stenen (gebouwen en archeologische vondsten, red.) te bezoeken in plaats van de levende.” Het was dan ook bijzonder dat we, ondanks verschil van mening over politieke oplossingen, samen in gebed konden gaan om dit land aan de Heere God op te dragen.”
-
IFES-Nederland
Ilse Jansen was van 26 september tot 4 oktober –met een net behaald diploma van de studie maatschappelijk werk en dienstverlening aan de CHE in Ede op zak– in Israël, samen met andere christenstudenten van IFES-Nederland. IFES-Nederland is een christelijke studentenbeweging waarbij veel studentenverenigingen in Nederland zijn aangesloten. Het maakt deel uit van IFES World, dat actief is in meer dan 150 landen en staat voor International Fellowship of Evangelical Students. Het streven is dat elke student in Nederland kennismaakt met de blijde boodschap van het Evangelie en dat zij als christen Jezus leren navolgen.
-
Dit is het voorverhaal van de serie.
Lees {hier deel 1#http://www.puntuit.nl/nieuws/buitenland/dagboek_ilse_deel_1_welkom_in_israel_1_861297} van het digitale dagboek.
...later meer...