De derdeklassers Annelize van Ginkel (lyceum), Corianne Krijgsman en Jeanine Rijfers (beiden havo) waren met Corry Willems, docente gezondheidszorg en welzijn, van 19 tot 28 mei in het Afrikaanse land. Ze gingen er heen op uitnodiging van de christelijke hulporganisatie ZOA, waar het Driestar College al jaren actie voor voert.

Samen met een medewerker van ZOA bezocht het groepje een vluchtelingenkamp en scholen en werd een kerkdienst bijgewoond. Het vluchtelingenkamp is Corianne Krijgsman het meeste bijgebleven. „Er was veel armoede en er stonden kleine hutjes waar de mensen in moeten wonen. Er zaten mensen die waren gevlucht voor de oorlog in Zuid-Sudan.” Ze vond de verhalen van de ontheemden aangrijpend. „Mensen moesten op hun vlucht familieleden achterlaten die niet snel genoeg mee konden komen. Er zijn families uit elkaar gescheurd.”

Ook kreeg de havoleerlinge het verschil te zien tussen een school die nog bijna geen hulp heeft gekregen en een school waar ZOA hulp heeft geboden. Op de ene school waren nauwelijks bankjes en waren docenten die bijna geen opleiding hadden. De andere school had wel bankjes en bovendien hadden de docenten cursussen gevolgd. Corianne, Annelize en Jeanine gaven op een van de scholen presentaties over Nederland.

Weer terug op Nederlandse bodem ziet Corianne extra goed de tegenstelling met Nederland. „We hebben hier alles.” Ze zal dat ook zeggen tijdens de presentaties die ze na de zomervakantie op scholen gaat geven. „Ik zal aan klassen vertellen dat er veel hulp nodig is en dat jongeren zich ervoor moeten inzetten.”

De leerlingen die meegingen, waren geselecteerd via een sollicitatieprocedure. Dat begon bij de jaarlijkse lessenmarathon in oktober. De leerlingen met het hoogste bedrag of het grootste aantal donateurs mochten een sollicitatiebrief schrijven. Daarna volgde een selectie door medewerkers van de school en ZOA.

Docente Corry Willems viel in Uganda het verschil op tussen scholen die zijn geholpen door ZOA en scholen die nog steun nodig hebben. „We hebben scholen bekeken die door de acties van de Driestar worden ondersteund. Scholen die niet worden ondersteund, hebben vaak een vloer van aangestampte aarde. Daar zitten de leerlingen op, omdat ze geen schoolbankjes hebben. De docenten zijn slecht opgeleid.”

Willems zag ook de verbeteringen, onder andere gebouwen die er beter uitzien. „Naast veel scholen zijn nu tuinen aangelegd. Daar worden gewassen verbouwd. De opbrengst is bedoeld als salaris voor de docenten. Bovendien krijgen de docenten nu zelf een opleiding. Met een kleine hoeveelheid geld en veel doorzettingsvermogen kan er in Uganda veel worden gerealiseerd.”

Behalve de scholen en het vluchtelingenkamp, bezochten de leerlingen en begeleiders een wildpark waar ze onder andere krokodillen en een olifant zagen. Op zondag gingen ze naar een lokale kerkdienst, waar veel werd gezongen en geklapt. Bovendien werd daar het heilig avondmaal bediend. Willems: „Het viel me op hoe oprecht mensen daar met hun geloof bezig zijn.” De groep uit Nederland zong voor in de kerk het lied ”Abba Vader”. Afgelopen woensdag keerde de groep terug op Nederlandse bodem.

Het Driestar College voert al jaren actie voor ZOA. Sinds twintig jaar houden de derdeklassers in oktober een lessenmarathon. Jaarlijks wordt daarmee ruim 90.000 euro opgehaald, met afgelopen oktober het recordbedrag van 95.000 euro. In al die jaren is er zo’n 1,5 miljoen euro opgehaald. Daarvan zijn tientallen scholen in Afrika ondersteund.