Een diamanten regeringsjubileum. Hoe uniek is dat?
Heel bijzonder! Elizabeth II is anno 2012 de oudste Engelse regerende monarch aller tijden. De langst regerende vorst uit de Britse geschiedenis is ze –nog– niet. Dat is haar betovergrootmoeder koningin Victoria met 63 jaar en zeven maanden.
Hoe werd het jubileum gevierd?
Op z’n Engels: met pracht en praal. Het officiële vierdaagse feest voor koningin Elizabeth begon zaterdag en was een van de grootste evenementen ooit in Londen. Highlights: een imposante vlootschouw op de Theems, een groots concert in de tuin van Buckingham Palace en een eredienst in St. Paul’s Cathedral.
Kroonprins Charles verraste zijn landgenoten de avond voor de viering met een unieke documentaire over zijn jeugd, als eerbetoon aan zijn moeder. Zo vertelt hij hoe zijn moeder oefende met de kroon die werd gebruikt bij haar kroning. „Ik kan me nog goed herinneren dat mama ‘opkwam’ met haar kroon, terwijl wij kinderen in bad zaten. Het was heel grappig.” Maandagavond stal Charles opnieuw de show door zijn moeder te bedanken. „Majesteit, mama..., u stond altijd voor ons klaar en zorgt ervoor dat we trotse Britten kunnen zijn.”
Vanaf maandag lag er een schaduw over de festiviteiten: de echtgenoot van koningin Elizabeth, prins Philip (90), werd die dag met een blaasinfectie opgenomen in het ziekenhuis.
Hoe populair is de Britse vorstin?
Niets zo verdeeld als de meningen over de Engelse majesteit; is ze nu wel of niet een ongenaakbare, koele ijskoningin? Dat ze haar rol als hoeder van de Engelse monarchie uiterst serieus neemt, is een understatement. De Britten zijn haar er dankbaar voor; het diamanten jubileum werd daarom uitgebreid gevierd.
Haar populariteit nam toe door de hoogtepunten in haar privéleven. Neem bijvoorbeeld het huwelijk van haar kleinzoon William vorig jaar. Prinses Catherine gaf het Britse koningshuis nieuw elan.
Rozengeur en maneschijn dus?
Absoluut niet. Dat het leven van een koningin niet over rozen gaat, weet Elizabeth als geen ander. Neem 1992. Elizabeth bestempelt het zelf als ”annus horribilis”, een verschrikkelijk jaar. Dochter Anne en Mark Philips gaan uit elkaar en zowel zoon Charles als zoon Andrew kondigt zijn scheiding aan. Als klap op de vuurpijl wordt in november van dat jaar een groot deel van Elizabeths geliefde buitenverblijf Windsor Castle door brand verwoest.
In 1997 verongelukt ex-schoondochter prinses Diana. Elizabeths reactie op het nieuws wordt zelfs door de meest verstokte monarchisten kil gevonden. Maar nee, weerleggen anderen: Elizabeth is niet afstandelijk, maar verlegen. En ze heeft het koningschap slechts op zich genomen omdat ze zich geroepen voelde door God.
Is koningin Elizabeth II gelovig?
Ja. In hoeverre het persoonlijk geloof in de Heere Jezus haar leven bepaalt, is moeilijk te duiden. Tijdens haar kroning zwoer en ondertekende Elizabeth de eed: „Voor Gods aangezicht betuig, getuig en verklaar ik plechtig en oprecht dat ik een gelovig protestant ben.”
De Britse koningin is hoofd van de Anglicaanse Kerk. Ze benadrukte in februari dat het geloof „een sleutelrol in de identiteit van miljoenen mensen speelt.” Tijdens haar regeringsperiode is het Verenigd Koninkrijk evenwel veranderd van een christelijke in een multireligieuze natie.
Wanneer treedt de koningin af?
Niet. Tijdens haar kroning beloofde Elizabeth haar leven toe te wijden aan het Britse volk. Volgens opiniemakers mag Elizabeth nog wel een tijdje koningin blijven, al was het maar omdat troonopvolger prins Charles niet erg populair is en prins William te jong.
Bovendien regeren Britse monarchen traditioneel tot hun dood, zoals de vader en de grootvader van Elizabeth ook deden. Kroonprins Charles wacht. En Elizabeth werkt door. Ze genoot van haar feestje en bedankte haar onderdanen daarvoor dinsdagavond in een korte televisieboodschap even formeel als correct: „Ik zal het koesteren en inspiratie blijven halen uit de oneindige vriendelijkheid die mij is betoond.”