Uit een rapport uit 2012 van het Guttmacher Institute blijkt dat Azerbeidzjan het hoogste aantal abortussen ter wereld telt: elke vrouw ondergaat er gemiddeld 2,3 abortussen.
Sinds echografieën gemeengoed geworden zijn, worden vooral zwangerschappen van een dochtertje afgebroken. Tussen 2005 en 2009 werd in Armenië en Azerbeidzjan bijna 10 procent van de meisjes geaborteerd omwille van hun geslacht.
De cijfers vinden hun weerslag in VN-rapporten. Normaal worden er voor elke 100 meisjes 105 jongens geboren. Maar in 2011 was de verhouding in Azerbeidzjan maar liefst 116 jongens voor elke 100 meisjes, in sommige delen van het land zelfs 120 jongens.
Toen de 24-jarige Shana zwanger was van haar tweede dochter, wist ze wat haar te wachten stond. „Toen we hoorden dat het opnieuw een meisje was, zei mijn man dat hij haar niet wilde en werd ik gedwongen tot een abortus”, vertelt ze. Shana’s tweede dochter werd zo een van de duizenden meisjes die jaarlijks geaborteerd worden in Azerbeidzjan.
Shana vluchtte naar een opvangtehuis in het hart van Bakoe. Ze vertelt hoe ze aanvankelijk gelukkig was met haar man, maar net als veel andere vrouwen in het huis werd verstoten toen ze maar geen zoon ter wereld bracht.
De afwijzing begint vaak met een echo na twaalf weken zwangerschap, vertelt Tarana Hasanova, gynaecoloog in een polikliniek in Bakoe. „Ik heb mannen gezien die zich omdraaiden en de kamer verlieten zonder gedag te zeggen. Soms, als het de eerste dochter is, berusten mannen er nog min of meer in, maar bij de tweede dochter is dat vaak niet meer zo.”
De overheid zoekt manieren om de praktijk tegen te gaan, maar dat is niet makkelijk. India verbood om dezelfde reden geslachtsbepaling tijdens de eerste echo op twaalf weken. Maar zo’n verbod is moeilijk af te dwingen, zegt Luis Mora van het VN-Bevolkingsfonds. Er bestaan bovendien goedkope middelen die een test mogelijk maken zonder hulp van een arts.
Volgens Musa Guliyev van de Commissie Sociaal Beleid houdt het Azerbeidzjaanse parlement later in de herfst een debat over nieuwe wetgeving.