Krijgt de één een kamer aangeboden via een vriend en ontvangt de ander binnen een paar weken een reactie op zijn oproepje, bij de meesten gaat het niet zo gemakkelijk. Sommige studenten trekken daarom in bij familie of bij een onbekende oudere, wonen antikraak in sloopwoningen of nemen genoegen met een tijdelijk onderkomen. Vanaf daar zoeken ze verder. Volgens studentenvakbonden is er op dit moment een tekort van meer dan 25.000 kamers. Als je in Amsterdam of Utrecht wilt studeren, is het vinden van geschikte woonruimte het moeilijkst: daar zijn wel 9000 en 6700 kamers te weinig.

Veel contacten leggen

Jessica van Helden (19) uit Wijk en Aalburg heeft tijdens het eerste jaar van haar studie psychologie aan de Universiteit Utrecht thuis gewoond. „Zo kon ik goed aan alle veranderingen wennen. Ik wist dat ik elke dag drie of vier uur aan het reizen zou zijn. Maar dat leek me geen probleem: naar de middelbare school was ik elke dag ook drie uur onderweg, op de fiets.”

Toch valt het tegen. Ze is lid van de studentenvereniging Depositum Custodi (DC) en bezoekt avonden van gergemkring Utrecht. „Daarom moet ik best vaak ’s avonds reizen. Het is heel lastig om dan nog met het openbaar vervoer thuis te komen.”

Jessica besluit onder te gaan huren. „Een medestudent van DC was voor zijn afstudeeronderzoek drie maanden in Afrika. Toen mocht ik zijn kamer huren. Dat was ideaal, omdat ik die niet hoefde in te richten.” Na die tijd gaat Jessica weer thuis wonen, en begint haar zoektocht pas echt.

„Ik was op zoek naar een kamer in een christelijk studentenhuis die ik van mijn studiefinanciering kon betalen.” En dat is gelukt: „Via iemand van DC vond ik de perfecte kamer. Per 1 augustus woon ik in Houten, in een groot studentenhuis. Ik ben dan met een halfuurtje op de universiteit.”

---

Tips voor je zoektocht

- Begin op tijd met zoeken.

- Vertel aan iedereen dat je op zoek bent naar een kamer.

- Schrijf je in op sites zoals christelijkwonen.nl en studentenstekkie.nl.

- Laat een berichtje zetten in de plaatselijke kerkbode.

- Mail je oproep naar de christelijke studentenvereniging waarvan je lid wilt worden.

- Wacht niet af tot mensen reageren, maar ga zelf ook in op oproepjes.


Oproepje via internet

Nancy Voorwinden (17) uit Benthuizen gaat vanaf september voeding en gezondheid studeren aan Wageningen Universiteit. Heen en weer reizen is geen optie, vindt ze. Daarom begint ze al maanden van tevoren te zoeken naar een kamer.

Tijdens een proefstudeerdag krijgt Nancy de tip om zo snel mogelijk op kamerjacht te gaan. „Ik heb me daarom al in januari ingeschreven bij de woningbouwvereniging en op kamersites, heb oproepjes geplaatst op internet en aan vrienden en familie verteld dat ik een kamer zocht.”

Nancy wil niet in de kost, maar zoekt naar een betaalbare kamer in een studentenhuis. Haar zoektocht levert maandenlang geen resultaat op. „Pas in juni kreeg ik een eerste reactie op mijn oproepje op studentenstekkie.nl, voor een kamer in Ede.” En die kamer wordt het ook.

Nancy vertelt enthousiast: „Hij is mooi en licht, en heeft een balkonnetje. Keuken en badkamer deel ik met drie andere studenten. Het lijkt me leuk om te koken en alles zelf te regelen.”

En wat als het niet gelukt was om voor september iets te vinden? „Dan had ik een kamer in onderhuur genomen en verder gezocht.”