Een boek over liefdesverdriet is geen leuk verhaal, vindt hij. Toch wilde hij het schrijven. Niet om mensen door hun verdriet heen te helpen. Dat kan hij niet, zegt de theoloog en docent ethiek in zijn boek. „Ik wil het probleem van liefdesverdriet verhelderen op een pastorale manier. Ik wil herkenning oproepen en enig licht in de duisternis werpen, misschien een beetje de eenzaamheid doorbreken.”

Het boekje is niet speciaal voor jongeren geschreven, maar voor iedereen die worstelt met een verbroken relatie of deze worsteling tegenkomt in zijn of haar omgeving.

Van der Voet schrijft ordelijk en helder over het probleem. Hij doorspekt het boek met voorbeelden van mensen die te kampen hebben met liefdesverdriet (zie kader ”In een verdrietige mist”). Hij benoemt concreet de mogelijke oorzaken van een verbroken relatie en de psychische gevolgen. De tips aan het eind van elk hoofdstuk kunnen lezers verder helpen.

Een groot pluspunt aan dit lezenswaardige boek is het feit dat Van der Voet het thema bespreekt op een manier die laat zien hoe dramatisch en ingrijpend een verbroken relatie kan zijn. Al heb je zelf geen liefdesverdriet, dit boek maakt dat je in elk geval begrip kunt opbrengen voor diegenen in jouw omgeving die daar wel mee worstelen.

”’t Is uit! Omgaan met liefdesverdriet”, Nico van der Voet; uitg. Boekencentrum, Zoetermeer, 2013; 
ISBN 978 90 239 2669 6; 95 blz.; € 12,50.

-

Valkuilen

Iemand die te kampen heeft met liefdesverdriet is uit balans, schrijft Nico van der Voet. En ben je uit balans, dan kun zomaar in een valkuil stappen. Om dat te ver­mijden, noemt hij in zijn boek ”’t Is uit!” tien van die valkuilen.

l Niet praten. Dat wil zeggen: je alleen maar afreageren, je voor iedereen afsluiten of doen alsof het goed gaat.

l Geloven in een negatief oordeel over jezelf.

l De voorbije relatie per se willen herstellen.

l Te trouw zijn: blijven wachten tot hij/zij terugkeert.

l Te snel een nieuwe relatie aangaan, bijvoorbeeld omdat je troost zoekt.

l Neptroost zoeken in bijvoorbeeld voedsel, drank, seks, sociale media.

l Denken dat God je straft, al dan niet terecht voor je gevoel.

l Door een bril van pijn en onzekerheid blijven kijken.

l Je schuldig voelen als jij de relatie verbroken hebt.

l In herhaling vallen door opnieuw eenzelfde type relatie te beginnen.


-

In een verdrietige mist

„Je hebt drie jaar verkering gehad. Je ouders waren eerst wat aarzelend over je relatie, want ze vonden jullie nog te jong, beiden pas zestien jaar. Lastig was het ook dat jullie zo ver bij elkaar vandaan woonden. Dat komt ervan als je elkaar in de vakantie leert kennen! Jullie lachten om deze problemen. Je ging gewoon af en toe een weekend naar hem toe en hij kwam regelmatig een weekend bij jullie thuis. Verder hadden jullie genoeg contact via de mobiele telefoon en andere sociale media. Vorig jaar waren jullie erg gelukkig. Je vriend ging studeren op een hogeschool in jouw woonplaats. Wat waren jullie er blij mee dat jullie nu dicht bij elkaar woonden! Uitgerekend vanaf dat moment ging het mis. Hij werd een enthousiast lid van een studentenvereniging. In plaats van dat hij nu vaker bij jou was, stak hij steeds meer tijd in zijn nieuwe vrienden en vriendinnen. Omdat hij student was geworden en jij na je mbo-opleiding was gaan werken, groeiden jullie uit elkaar. Je dagindeling (en nachtindeling!) was heel anders. Je interesses verschilden. Je deed er alles aan om hem vast te houden. Zijn inspanningen leken daarentegen minder te worden. Erover praten lukte ook niet goed. Hij ontkende dat hij niet meer zo veel om je gaf. Je hebt gebeden om nieuw enthousiasme. De werkelijkheid was andersom: zijn liefde bekoelde steeds meer. Hij reageerde ook nauwelijks meer als je sms’te. Je moeder signaleerde dat ook, maar je werd kwaad als ze er iets over zei. Op de verjaardag van je vader voelde je dat het einde van je relatie naderde. Met een smoes was je vriend niet komen opdagen. Het was pijnlijk om te glimlachen naar familieleden die vroegen waarom hij er niet was. Een dag later kwam hij om tien uur ’s avonds kort langs om mee te delen dat het voor hem over en uit was. Je wist dat het ervan zou komen en toch kwam de klap hard aan. Je ouders vingen je lief op. Je vriendinnen waren ook hartelijk voor je. Toch leefde je lang in een verdrietige mist.”

Bron: ”’t Is uit! Omgaan met liefdesverdriet”.