In een examenjaar te veel energie steken in je telefoon; dat is niet slim. Francina Brouwer en Teuniëlle Veenhof zijn het daar in ieder geval over eens. De 15-jarige meiden uit Achterberg zitten in de vierde klas vmbo op het Van Lodenstein College in Kesteren en hopen dit cursusjaar hun diploma te halen. Ze kunnen daar wel wat tips en trucs bij gebruiken.
Tijdens de Week van de Mediawijsheid, die vandaag is begonnen, krijgen ze er genoeg. De komende week wordt jongeren van alle kanten op het hart gebonden om toch vooral bewust en verstandig gebruik te maken van media. Maar Francina en Teuniëlle blijken al heel ontspannen met hun telefoon om te gaan.
„Als ik geen berichtje krijg, gebruik ik mijn mobiel ook niet”, aldus Francina. „Op school zit-ie altijd in mijn tas. Pas als ik thuiskom, kijk ik even of ik iets gemist heb.” En op de vraag of ze hun mobiel een maand willen inleveren in ruil voor hun vmbo- diploma, zeggen ze beiden direct: „Ja natuurlijk!”
Praktische tips
Teuniëlle legt haar mobiel heel bewust in een andere kamer als ze huiswerk gaat maken. „Als ik hem erbij houd, gaat het niet goed. Tijdens een presentatie op school hoorde ik dat het zeven minuten duurt voordat je concentratie weer helemaal terug is. Daar schrok ik best van.”
Ze doelt op een voorlichtingsbijeenkomst die Driestar Educatief enkele maanden geleden hield. De school is een project gestart om leerlingen bewuster om te laten gaan met sociale media in combinatie met huiswerk. Een gesprek met een docent hoort bij de bewustwording onder leerlingen. „We hebben gepraat over cijfers en hoe je huiswerk maakt. Ook vroeg de docent hoe we met onze mobiele telefoon omgaan”, aldus Francina. Teuniëlle vult aan: „We krijgen praktische tips, dat het het beste werkt om je twintig minuten te concentreren en daarna vijf minuten pauze te nemen. Ik doe dat nu, en het werkt echt.”
Vorige week was Teuniëlle een paar dagen ziek. Ze had behoorlijk wat aantekeningen gemist. Via WhatsApp vroeg ze aan Francina of die ze wilde doorsturen. „Even een fotootje maken, doorsturen en je bent direct weer bij. Dat is echt handig.”
WhatsApp is dus niet alleen maar goed voor onzinnig geklets. Francina schudt haar hoofd. „Ik heb eigenlijk elke dag wel een serieus gesprek via WhatsApp. Omdat appen gratis is, ga je sneller een gesprek aan. Sms’en kost geld, dat gebruikte je alleen voor dingen die echt nodig waren.” Dan, na even nadenken: „Maar dat betekent wel dat er meer onzin wordt gestuurd.”
Het is opvallend dat het tijdens het gesprek steeds gaat over WhatsApp. Facebook wordt slechts zelden genoemd en de meiden gebruiken het uitsluitend op hun pc. Francina heeft geen Facebook-app op haar telefoon en ook Teuniëlle gebruikt de socialemediasite alleen thuis.
Uitdaging
Francina vindt het wel een uitdaging om bewust bezig te zijn met media. Zo probeerde ze vorig jaar samen met een paar klasgenoten om 24 uur helemaal offline te leven. Het lukte slechts half. „’s Avonds stuurde iedereen alweer berichtjes.”
Aan het begin van deze week ging ze een nieuwe uitdaging aan. „Ik heb met mijn vader afgesproken dat ik de pc een week lang niet zal gebruiken. Als het me lukt, krijg ik 10 euro van hem. En anders krijgt hij het van mij.” Of het gaat lukken? „Zeker weten, ik heb geen zin om dat tientje te betalen”, grijnst ze.
Nog even terug naar gesprekken via WhatsApp. Echt fijn verlopen die natuurlijk niet; dat moeten de meiden ook erkennen. „Goede gesprekken over serieuze onderwerpen voer ik liever in het echt”, vindt Teuniëlle. Francina knikt. „Dan kun je aan iemands ogen zien of hij meent wat-ie zegt.”
-
Klik {hier voor een achtergrondartikel#http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/sociale_media_bedreigen_schoolresultaten_1_786071} over sociale media en schoolresultaten.
-
Week van de mediawijsheid
Sinds enkele jaren wordt de Week van de Mediawijsheid georganiseerd. Een week waarin verschillende organisaties aandacht geven aan het gebruik van media, vooral onder jongeren. Puntuit interviewt, vandaag bij de start en volgende week vrijdag aan het eind van de mediaweek, twee jongeren van het Van Lodenstein College in Kesteren. Op deze school loopt een proefproject over sociale media en huiswerk.