Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de Nederlandse huishoudens samen in 2006 ruim 800 miljoen kubieke meter leidingwater gebruikten. In 2011 was dat nog 783 miljoen kuub. Het meeste water gaat door de wc of het doucheputje. De wasmachine is de derde grote waterverslinder in onze huizen.

Techniek

„De techniek helpt ons om minder water te gebruiken. Denk aan vaatwassers, wasmachines en douchekoppen die steeds minder water en energie gebruiken”, legt de woordvoerder van Vewin uit. Aan een veranderde mentaliteit ligt de besparing niet. „We douchen juist iets langer en vaker. Campagnes als ‘wees wijs met water’ zijn al jaren geleden gestopt, omdat ze geen effect hebben.”

Hetzelfde geldt voor prijsveranderingen; ook die hebben nagenoeg geen effect op het waterverbruik. „Mensen beweren dat een prijsverhoging een milieumaatregel is, maar dat is niet zo.”

Toekomst

In de toekomst zal het watergebruik vermoedelijk blijven dalen, zolang ook de techniek zich ontwikkelt. Apparaten worden steeds zuiniger. „Verder denken we dat de individualisering van het water een vlucht gaat nemen”, zegt de woordvoerder. „Denk aan bijvoorbeeld het opvangen van regen- of badwater om het toilet door te spoelen.”

„Dat zou ook kunnen helpen bij extreme regenval. Het riool kan dan vaak het water niet aan, maar als huizen de regen zelf kunnen opvangen, kan dat overstromingen op straat voorkomen”, blikt de woordvoerder vooruit, zonder dat hij een afgebakende termijn kan geven wanneer dit geen toekomstmuziek meer is. „Dat zullen we het eerst zien in nieuwbouwwijken. En als de prijs nou echt fors stijgt, ontwikkelt het zich wat sneller.”