Dertien teams van het Wartburg College in Dordrecht namen het gisteren tegen elkaar op.

Gelikte powerpointpresentaties flitsen langs op laptopschermen. De teams uit de onderbouw van het vmbo doen niet onder voor elkaar. De eindpresentatie van de techniekwedstrijd ”Make the Match” is reuzespannend.

Wie gaat er met een van de bekers naar huis? De drie juryleden zullen dat beoordelen, maar die zijn streng, krijgen de teams te horen. Ze letten niet alleen op de presentatie, maar vragen ook door over het product en het proces.

Een olifant van papier-maché leunt met zijn kop op een kruk. Zijn wankele poten hangen slap langs het lijf. Willemieke van de Hel legt uit dat het moeilijk was de poten steviger te maken. Wat het dier moet voorstellen? „Een aansporende afvalbak. We noemen hem de Prulliefant. Kijk, hier zit een gat, daar gaat de rommel in. Een mooie prullenbak moet mensen uitnodigen om hun afval netjes in te gooien.”

Onder het grijze gevaarte is het nat. Heeft-ie geplast? Willemieke: „Haha... Nee, iemand gooide een vol blikje cola in de Prulliefant terwijl er geen zak in zat.”

Even verderop lijkt het gesneeuwd te hebben. Bij team Opnieuw & Co ligt een enorme plaat piepschuim op de vloer. Ezra Kok: „Het piepschuim brokkelt af omdat iedereen op de randen gaat staan. Nu lijkt het net sneeuw.” Op het piepschuim staat een oude autostoel die is verbouwd tot een heuse bestuurbare slee.

Team Bloem & Zo presenteert allerlei damesaccessoires. Wat ze zoal gemaakt hebben? Allerlei kettinkjes en armbanden, een haarband van een oude legging en een serie tasjes van krantenpapier met roze bloemetjes als decoratie. „Erg origineel”, oordeelt jurylid John. „Ik zou zo’n tasje zo aan mijn vrouw cadeau doen.”

De prijsuitreiking nadert. Tromgeroffel klinkt. De jury is „hoogst verbaasd” door de ideeën en producten van de jongelui. „Het is echt knap wat ze hebben verzonnen.”

De trommelmuziek zwelt aan als de jury bekendmaakt welke zes teams er gewonnen hebben. De poefs en rokjes van vrachtwagenzeil gaan ervandoor met de prijs voor het beste project. Ook Bloem & Zo en Opnieuw & Co vallen in de prijzen: het beste idee en een aanmoedigingsprijs.

Op het podium blinken de bokalen en glunderen de gezichten. De presentator: „Hoe blij zijn jullie op schaal van één tot honderd?” „Honderd!”

-

Jurian Visser (12) uit Sliedrecht

Hoe heet jullie team? „Bejaarden Hulp Productie (BHP).”

Wat hebben jullie gemaakt? „Een hulpmiddel bij schoonmaakwerkzaam­heden. Het is eigenlijk een koppeling waarmee je een dweil aan een rolstoel of rollator bevestigt. Zo kan een bejaarde eenvoudig de grond reinigen.”

Hoe kwamen jullie op het idee? „Eigenlijk via mijn oma. Ze zei dat het misschien goed was om iets te verzinnen voor het schoonmaken. Dat is voor bejaarden altijd een moeilijke klus.”

Hebben jullie het ook uitgeprobeerd? „Nee, eigenlijk niet. Maar we zullen het zo nog even doen.”

Waarom wint jullie idee? „Sommige producten van de concurrenten bestaan al. Daarom denken we dat we een goede kans maken.”

----

Prijs: Aanmoedigingsprijs in categorie Zorg.

Juryoordeel: Het idee is heel sterk. Het foldertje dat het team gemaakt heeft, zag er enorm professioneel uit. Wat er mankeert aan het idee? Er is niet aan gedacht dat iemand die in een rolstoel zit nog steeds problemen heeft als hij of zij water moet pakken of de dweil moet vervangen.


-

Maria Ooms (13) uit Dordrecht

Hoe heet jullie team? „The Star of Recycle.”

Wat hebben jullie gemaakt? „Een aantal poefs om lekker op te zitten en wat rokjes. Gemaakt van vrachtwagenzeil.”

Hoe kwamen jullie op het idee? „Eerst wilden we de poefs maken van autobanden en hout. Maar dat werd te zwaar. Dus we moesten iets lichters hebben. Zo kwamen we bij vrachtwagenzeil. Met kussenvulling erin zijn de poefs nog lekker zacht ook.”

En de rokjes? „Dat is een extraatje. We hadden tijd en materiaal over.”

Zitten ze lekker? „Nee, niet echt. Maar we hebben er dan ook bijvoorbeeld nog geen voering in gemaakt. Geen tijd voor. Ze zijn trouwens wel handig als je knoeit. Je veegt het vuil zo van je rok af.”

Waarom wint jullie idee? „Het is heel origineel. We hebben ook nog op het design gelet door verschillende kleuren te gebruiken en de poefs af te werken met versieringen.”

Prijs: Beste project in categorie Recycle.

Juryoordeel: Idee is gaaf. Enorm onder de indruk van de presentatie. Materiaal is goed gevonden. De rokjes als extra maakten het af.