Het condoleanceregister dat dinsdagmiddag in Maastricht geopend wordt, wordt over een paar weken overgedragen aan de nabestaanden van de twee Maastrichtse slachtoffers die op de rampvlucht zaten. Dat gebeurt ook met registers in andere plaatsen, zoals in Amstelveen. Daar kwam een gezin van vier en een stel om het leven. De nabestaanden krijgen straks (een kopie van) het condoleanceregister.

Het overhandigen aan nabestaanden is ingewikkelder bij algemene condoleanceregisters. „Bij ons blijven ze gewoon online staan”, zegt Peter van Schaik van condoleance.nl. „Twee mensen hebben al gevraagd of ze de condoleances van deze ramp kunnen krijgen. Ik heb ze aangeboden om ze over een tijdje een PDF-bestand te sturen. Dan kunnen ze het zelf uitdraaien. Maar daar is het nog wat te vroeg voor, de reacties blijven binnenstromen”, aldus Van Schaik. „Meestal komen condoleances binnen tot een dag of 4 à 5 na het overlijden. Maar hier duurt dat langer, omdat het nieuws erover door blijft gaan.”

Peter van der Pol van condoleanceregister.nl ziet het geheel aan condoleances als een „nationaal monument voor deze gebeurtenis, dat mensen samen creëren”. Het is niet de bedoeling dat het register ooit verwijderd wordt. Nabestaanden die dat willen, kunnen alle condoleances persoonlijk ontvangen, via mail of afgedrukt.

Condoleanceregisters uit verschillende gemeenten gaan uiteindelijk naar Den Haag en worden allemaal samengebracht. Ze kunnen dan worden ingezien door nabestaanden, maar hoe of waar dat zal gebeuren is nog niet duidelijk, aldus een woordvoerder van het Nationaal CrisisCentrum.

Condoleances kunnen een troost vormen voor nabestaanden, vertelt rouwdeskundige Daan Westerink. „De steun is fijn voor de families, ook al zijn het totaal onbekenden die een reactie achterlaten in een condoleanceregister of op social media. Maar de collectieve rouwuitingen stoppen na een tijdje. Uiteindelijk gaat het erom wie je dan nog de dag door helpt. Vrienden, familie, buren, werkgevers, collega’s, school. Dat is de belangrijkste steun.”