Aan Evelien Tonkens zijn vier vragen gesteld:

Waarom is het belangrijk voor vrouwen om te werken?
Vrouwen die werken, zijn zelfstandiger dan vrouwen die dat niet doen. Ze verdienen hun eigen geld. Ook zien vrouwen die werken, meer van de maatschappij dan vrouwen die thuiszitten. Dat geldt voor zowel een caissière als een advocate. Wat vooral belangrijk is: via werk doen vrouwen hun eigen contacten op en zijn ze niet langer het verlengstuk van hun kinderen of partner. Zo emanciperen ze.

Emanciperen allochtone vrouwen ook via een betaalde baan?
Steeds vaker. Ook voor allochtone vrouwen is werken een goede manier om in de maatschappij te integreren. Zo leren ze bijvoorbeeld makkelijker de Nederlandse taal op hun werk dan als ze thuis zitten. Ook leren ze via hun baan de Nederlandse maatschappij kennen.

Sinds wanneer vinden we het belangrijk dat vrouwen een betaalde baan hebben?
In de periode van 1937 tot 1957 mochten gehuwde vrouwen niet buiten de deur werken. Op hun huwelijksdag werden ze ontslagen. Tot in de jaren zeventig was het ongebruikelijk dat ze werkten. Het ideaal was dat de huisvrouw het huis netjes maakte, terwijl de man geld verdiende. Aanvankelijk was het huishouden ook veel werk. Mensen hadden geen stofzuiger, geen wasmachine, geen afwasmachine. Vanaf de jaren zestig kwamen die apparaten er wel en hielden vrouwen meer tijd over. Vooral vrouwen die voor hun huwelijk een opleiding hadden gevolgd, gingen het recht opeisen om te werken. Vanaf de jaren tachtig gingen gehuwde vrouwen meer werken. Ze werden niet meer alleen lerares, maar ook politieagent of politicus.

Hoe gaat het volgens u nu met de emancipatie van de vrouw?
Er is veel bereikt, maar de laatste jaren gaat het achteruit. De meeste vrouwen hebben een klein baantje en doen veel in het huishouden. Vooral als vrouwen kinderen hebben, kunnen ze het beste bij de theepot zitten, denken velen. Maar kinderen hebben volgens mij juist veel aan een moeder die een voorbeeld voor ze is en laat zien dat vrouwen kunnen werken en de zorgtaken met hun partner verdelen.

tekst en beeld ANP