Klein, met drie winkels in Sliedrecht, wilde het wel een keer proberen, nu Wegwijs sinds gisteren in Rotterdam is neergestreken. „De beurs valt nu binnen ons doelgroepgebied en ik moet zeggen dat de sfeer me wel bevalt. Al heb ik natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal van voorgaande jaren.”
Een klant vraagt naar de kleur van een paar sokken. Is het nu zwart of toch donkerblauw? Nadat Klein haar verzekerd heeft dat het om donkerblauw gaat, rekent ze af en frommelt de sokken in de tas. Op naar de volgende stand.
De vraag ligt uiteraard voor de hand: wat is het grote verschil met een Wegwijs in Utrecht? Er is meer sfeer, zeggen veel bezoekers. Waar dat aan ligt? „Misschien aan het plafond, dat minder hoog is”, oppert de een. „Het is het licht dat sfeervoller aandoet”, denkt een ander. Vooral in hal 2 en 3 is regelmatig het woord ”gezellig” te horen. Al is het soms ook wel dringen geblazen tussen de wat nauwe gangpaden. Maar dat maakt het misschien ook wel zo knus.
Oranje loper
Ja, veel is anders op deze 21e editie van Wegwijs. Niets staat op een oude vertrouwde plek. Waar vaste bezoekers in Utrecht de weg goed wisten te vinden, staan ze nu soms in verwarring om zich heen te kijken. „Hebben we die hal nu wel of niet gehad?” Nuttig is daarom een oranje loper –in het kader van ”200 jaar Koninkrijk”– die in alle hallen ligt. Volgen, luidt het devies, dan mis je niets.
Sommige dingen zijn sowieso moeilijk te missen. Zoals de gecombineerde stand van de MAF en Wycliffe Bijbelvertalers. Vanaf een 8 meter hoge toren suizen jonge bezoekers naar beneden, over een ‘oerwoud’ aan planten en struiken. Doel is om een balletje –ingeklemd tussen voeten of knieën– in een van de tonnen op de grond te laten vallen. De toch wel hoge snelheid waarmee de deelnemers naar beneden komen, maakt dat klusje echter bepaald niet eenvoudig.
Boodschap
Rick Kraaijeveld (14) uit Barendrecht wordt net losgemaakt uit het tuig waarin hij abseilde. „Ik weet niet of het balletje in een ton is beland, maar leuk was het wel.” Of hij weet welke boodschap MAF en Wycliffe hebben? „Nee, dat hebben ze er niet bij verteld.”
Reden genoeg voor Han de Jong, medewerker van Wycliffe, om uit de doeken te doen waarom deze activiteit is georganiseerd. „We laten hiermee zien dat wij MAF nodig hebben en zij ons. Wij vertalen Bijbels en MAF brengt ons naar plekken waar je moeilijk kunt komen. ”Opdat het Woord overal zal klinken”, zoals je daar op de toren ziet staan.”
Twee jongens fietsen zich bij de stand van Woord en Daad in het zweet om maar als eerste een wijzer op een wit bord rond te krijgen. ”Trappen tegen armoede”, staat er op het bord. Stichting Stephanos probeert tijdens de beursdagen 860 zakken snoep te verkopen. Voor elke twee zakken gaat er een vertaalde kinderbijbel naar het buitenland. Even verderop, bij het Kinderdorp, zitten meisjes aan een tafel klompjes te beschilderen, armbandjes te maken of windlichten te versieren.
Sirene
Op het themaplein actie en techniek is het nog rustig. Een opengewerkte auto trekt vooral oudere mannen aan. Een luide sirene van een Amerikaanse politieauto –voor de grap even aangezet door een van de techneuten– schrikt een paar kinderen wat af. Ze kijken liever om het hoekje, bij Modelbouwvereniging Alblasserwaard. Die laat zelfgebouwde modelschepen varen in een aangelegd vijvertje.
”Pakjesboot 1” komt langs, stoom blazend uit een schoorsteenpijpje. Blijkbaar is aan boord de Pietendiscussie nog niet losgebarsten, want een handvol Zwarte Pieten staat te zwaaien op het dek. Wie weet hebben de poppetjes op de volgende beurs een ander kleurtje.
Klanken van orgelspel komen uit de hal waar het muziekpodium staat opgesteld. Hier is te genieten van welluidende klanken, gemaakt door een keur aan musici, zowel jong als oud. Op het activiteitenpodium in hal 1 ontstaat ondertussen een discussie over het reformatorisch onderwijs, georganiseerd door de Reformatorische Oudervereniging en de GezinsGids. „Zijn onze scholen al niet te veel veranderd onder druk van de wereld?” vraagt iemand uit het publiek.
SGP-Tweede Kamerlid Bisschop, een van de sprekers, meent van niet. „De grondslag is niet veranderd, maar de invulling van het onderwijs wel. Maar dat is logisch. Een boer werkt toch ook niet meer op dezelfde manier als dertig jaar geleden?”
Ondersteunen
Voor de familie Duijzer uit Veen is Wegwijs een bekend evenement. Een leuk uitje, ja, dat is het. Je ontmoet er veel bekenden, dat ook. Maar er is volgens Duijzer meer. Leunend op een bomvolle kinderwagen met jassen en tassen zegt hij: „Wij vinden het belangrijk om christelijke bedrijven te ondersteunen. Zeker in deze tijd hebben we elkaar hard nodig.”
Zijn vrouw kijkt eens rond als ze de vraag krijgt of deze beurs anders is dan anders. „Het is gezelliger”, is dan haar conclusie. „De zalen doen rustiger aan en de aankleding hier in Rotterdam is fraaier.” Dat het parkeren ook nog bijna de helft goedkoper is, vindt Duijzer mooi meegenomen. „Die euro’s kunnen nu naar een goed doel.”
----
Via deze link kun je het programma op het muziekpodium volgen.