Vijf vragen aan Henri Beunders, hoogleraar geschiedenis van maatschappij, media en cultuur aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, over de verslaggeving over de politieke crisis.

Wat valt u op aan de verslaggeving van de afgelopen dagen over de val van het kabinet?
„De nabijheid en de zichtbaarheid van de huidige crisis is ongekend. Er wordt voortdurend live verslag gedaan van de situatie en op internet kan direct worden gereageerd. Burgers kunnen hierdoor goed zien wat politici doen. Het moddergooien en het elkaar verwijten maken vallen daarbij erg op. Het zichtbare geklungel in de Tweede Kamer heeft een slechte indruk gemaakt op de burger. Dat is het nadeel van de toegenomen zichtbaarheid van politici."

Wat is het effect op de burger?
„De kloof tussen de politiek en de media is aan het verdwijnen, een proces dat al veel langer aan de gang is. Het politieke proces speelt zich steeds meer in de media af. De strijd wordt nu langdurig uitgevochten in kranten en op televisie, terwijl politici ook toe hadden gekund met alleen een persconferentie. Er dreigt een gevaar van 'overkill', mensen worden het zat om avond aan avond de discussies mee te krijgen. Hierdoor keert de burger zich juist af van de politiek."

Is de huidige verslaggeving anders dan bij politieke crises in het verleden?
„Het is behoorlijk intens hoe vaak en snel de verschillende ministers aanwezig waren en zijn in tv-programma's als NOVA en Buitenhof. Ook zijn de politici snel in het elkaar de schuld geven en het vullen van de 'jij-bak'."

Diverse media geven verschillende politici de schuld van de val van het kabinet, wat vindt u hiervan?
„Ik zie daar niks slechts in, een pluriforme pers heeft nou eenmaal verschillende uitgangspunten. Dat is altijd al zo geweest. Bij het uitleggen en duiden van deze politieke crisis volgen de verschillende media gewoon hun eigen politieke richting."

Wie doet het nu beter in de media: Bos of Balkenende?
„In eerste instantie is Bos in het voordeel omdat hij kan zeggen dat hij en de PvdA de rug recht hebben gehouden. Vervolgens kwam Balkenende terug door maandag op een partijcongres in Nijmegen te zeggen: 'Het CDA is geen partij van weglopers', waardoor Bos en zijn partij juist wel als zodanig neergezet kunnen worden. Ik zie niet in hoe Bos en de PvdA hun boodschap van 'we hebben onze rug recht gehouden' vol kunnen houden tot de verkiezingen op 9 juni, ze moeten toch met wat anders komen."

tekst en beeld ANP