Toch is er behoefte aan samen en nationaal treuren, zo merken Kamerleden. Ook al zijn er overal individuele en/of plaatselijke plechtigheden.
Premier Mark Rutte wil later overleggen met de nabestaanden of die op een bepaald moment iets als een nationale herdenkingsbijeenkomst willen. Of er dan sprake moet zijn van de benaming ‘nationale rouw’ is op dit moment „de minste van onze zorgen”, aldus de premier.
Nederland hield volgens de archieven voor het laatst nationale rouw in 1962, bij het overlijden van koningin Wilhelmina. Dat betekende niet alleen dat de vlaggen halfstok gingen, maar ook dat openbare evenementen niet doorgingen, bijvoorbeeld op het gebied van cultuur en sport. Media kozen aangepaste muziek. Later leek nationale rouw, van bovenaf opgelegd, niet meer in de tijdgeest te passen.
Het kabinet gaf later alleen vlaginstructies, zoals bij het overlijden van leden van het Koninklijk Huis. Overheidsgebouwen hangen dan de vlag halfstok. Burgers kunnen dat volgen als ze de behoefte voelen. Dat is ook nu weer gebeurd.
-----
Via het liveblog op rd.nl blijf je op de hoogte van het laatste nieuws rond de vliegramp.