Met hun profielwerkstuk ”Wiskunde in potlood en penseel” sleepten de leerlingen uit 6 vwo van het Wartburg College, locatie Revius, de eerste prijs in de wacht bij een wedstrijd op het Wetenschapscongres 2014 van de Universiteit Leiden.

-

Hoe belangrijk is wiskunde in de kunst?

Amarens: „Door de eeuwen heen is het altijd belangrijk geweest. De rol van wiskunde veranderde wel door de ontwikkeling van de techniek. Denk aan tekenprogramma’s op de computer waar wiskunde bij komt kijken.”

Verna: „In de kunst worden veel wiskundige principes gebruikt. Te veel voor ons om te onderzoeken, daarom selecteerden wij er vijf.

In de tijd van de renaissance maakten kunstenaars bewust gebruik van wiskunde. Later, in de abstracte kunst, zag je dat minder.”

-

Welke wiskunde kun je eenvoudig terugzien in een schilderij?

Verna: „De leek merkt perspectief en symmetrie al snel op. Om veelvlakken te zien, moet je echt wat meer van het onderwerp afweten. En wat de gulden snede betreft: je moet eerst meten, voordat je weet dat die aanwezig is.”

-

Wat vonden jullie het leukst aan jullie onderzoek?

Amarens: „De interviews met de kunstenaars zal ik nooit vergeten. Ze hadden allemaal een andere werkwijze, en een eigen visie op het gebruik van wiskunde.”

Verna: „Ik vond het erg leuk om me te verdiepen in kunst en daarin allerlei wiskundige elementen te ontdekken.”

-

Profielwerkstuk

De vakantieperiode is voor leerlingen die een profielwerkstuk moeten maken een uitgelezen moment om aan de slag te gaan. Daarom schenkt Puntuit aandacht aan enkele bijzondere profielwerkstukken van het afgelopen jaar. Volgende week vrijdag deel 2.

-

Downloaden

Wil je het profielwerkstuk bekijken? Download het hier.


-

Gaat jullie profielwerkstuk over kunstige wiskunde of wiskundige kunst?

Verna: „Vooral het laatste. Het gaat echt om de kunst, die hebben we geanalyseerd op wiskundige elementen.”

Amarens: „En wel op vijf onderwerpen: veelvlakken, symmetrie, oneindigheid, perspectief en de gulden snede. In totaal hebben we meer dan tien oude schilderijen bekeken. Zoals werken van Escher en de ”Mona Lisa” van Leonardo Da Vinci.”

Verna: „Ook hebben we willekeurig zeven moderne Nederlandse kunstenaars benaderd, geïnterviewd. Zoals Robbie Cornelissen en Allie van Altena. Hun werken hebben we ook geanalyseerd.”