Dat blijkt uit onderzoek dat opiniepeiler Maurice de Hond uitvoerde in opdracht van de rooms-katholieke ontwikkelingsorganisatie Cordaid.
Tien procent van de Nederlanders geeft aan in de vastentijd te gaan vasten of „dingen anders te doen." Vooral bij jongeren leeft vasten. Morgen begint de vastentijd of veertigdagentijd: de weken voorafgaand aan Goede Vrijdag vormen in de kerk vanouds een periode van inkeer en bezinning die in het teken staan van het lijden van de Heere Jezus.
Vasten betekent vooral dat mensen „soberder eten", „geen zoetigheden" nuttigen, geen alcohol gebruiken en niet roken. Anderen vullen het in door (ook) geen of minder tv te kijken.
Als reden om te vasten noemen de ondervraagden „bezinning op het dagelijkse leven" (28 procent), religieuze motieven (25) en minder consumeren voor een duurzamere wereld (17); 40 procent geeft aan andere motieven te hebben om te vasten.
Cordaid vindt het opvallend dat vasten onder jongeren populair is. Jongeren scoren het hoogste van alle leeftijdscategorieën op de vraag of zij wel eens gevast hebben in de afgelopen twee jaar en of zij dat in komende jaren van plan zijn.
Jongeren (67 procent) hebben ook meer bewondering voor mensen die vasten dan ouderen. Geen of minder alcohol drinken, sober eten, minder snoepen, en opvallend genoeg meer tijd voor bezinning zijn de meest genoemde manieren voor jongeren om te vasten.
Waarom jongeren vasten? Ze willen bezinning op het dagelijkse leven en het zich solidair tonen met mensen die het minder goed hebben. Vasten vanuit religieuze overweging vinden zij niet achterhaald, terwijl meer dan de helft van de ouderen dat wel vindt.
Heb jij wel eens gevast? Ga je dit jaar ook vasten en wil je vertellen waarom je dit doet? Mail dan naar de Puntuitredactie.
tekst Puntuitredactie, foto RD