Dat zei Kai Heijneman, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), gisteren. „Aankomende en huidige studenten benutten de zomervakantie voor summer schools, bijspijkercursussen, stage lopen, herkansingen en scripties maken”, aldus Heijneman. „Met de naderende langstudeerboete, gebruiken studenten hun tijd steeds efficiënter.”
Vanaf aankomend collegejaar moeten studenten die meer dan een jaar vertraging oplopen tijdens hun bachelor of masterstudie ruim 3000 euro extra collegegeld betalen.
Ondanks luide protesten van de studenten is deze wet onlangs toch doorgevoerd. „Studenten gebruiken de vakantie om geen vertraging op te lopen”, weet Heijneman.
Heijneman noemt het deels een goed teken dat de „grote vakantie” gebruikt wordt voor studeren of nevenactiviteiten die mooi op het curriculum vitae (cv) staan.
Volgens hem zit er echter ook een keerzijde aan het doorstuderen in de vakantie. „Als je bijvoorbeeld je scriptie gaat maken of stage loopt, is er nauwelijks tot geen begeleiding vanuit de opleiding omdat de docenten ook vakantie hebben.”
Een ander nadeel zijn de hoge kosten die vaak gemoeid zijn met summer schools, vooral die in het buitenland. „Die kosten komen bovenop het collegegeld en niet iedereen kan of wil dat betalen. We moeten oppassen dat extra activiteiten niet alleen voor mensen met geld weggelegd zijn.”
Veel hogescholen en universiteiten bieden tegenwoordig een extra programma aan tijdens de zomervakantie. Dit soort programma’s is bedoeld voor bijvoorbeeld aankomende studenten om zich beter voor te bereiden op de studie.
Ook huidige studenten kunnen extra lessen volgen. De Utrecht Summer School is de grootste van Europa, daar volgen 2500 Nederlandse en buitenlandse studenten deze zomer een van de 150 cursussen.