Een opmerkelijke prestatie, omdat ze hiermee tegelijk een bijdrage leveren aan het project "Namen statt Nummern": namen in plaats van nummers. De biografie zal deel uit gaan maken van een herinneringsboek met biografieën van voormalige gevangenen in Dachau. Lieke en Ledmia zijn de eerste Nederlandse scholieren die hier aan meewerken.
De havo-leerlingen van het Cartesius Lyceum waren nooit bijzonder geïnteresseerd in geschiedenis. Toch sprak het voorstel van hun docent hen aan. Ledmia: „Als je ermee begint, wil je je er steeds meer in verdiepen. Je probeert meer weten te komen over de feiten, maar ook over de ervaringen van mensen."
Voor de biografie over Pim Reijntjes (91) hadden Lieke en Ledmia een uitgebreid interview met het oorlogsslachtoffer. Ook verrichtten ze archiefwerk en bezochten ze Kamp Vught en Kamp Amersfoort. Lieke: „Wat mij het meest geraakt heeft, is de manier waarop Reijntjes zijn verhaal vertelde en hoe hij met zijn gebeurtenissen omgaat. Zijn belevenissen hebben veel indruk op me gemaakt."
Pim Reijntjes probeert in 1943 samen met zijn broer Loek met een vissersboot vanuit IJmuiden naar Engeland over te steken, om zich daar aan te sluiten bij de Nederlandse strijdkrachten. Door verraad worden ze opgepakt. Het tweetal gaat naar het Oranjehotel in Scheveningen, en vandaar naar de kampen in Amersfoort, Natzweiler en de laatste maanden naar het Duitse Dachau. Het lukte de broers om steeds bij elkaar te blijven. Op 29 april 1945 bevrijden de Amerikanen Dachau.
Pim Reijntjes neemt in 1993 het initiatief voor de oprichting van het Dachaumonument in het Amsterdamse Bos. Hij wordt ook eerste voorzitter van de Stichting Nationaal Dachau Monument.
Ledmia kijkt voldaan terug op het maken van het profielwerkstuk. „De grootste uitdaging voor mij was om er een persoonlijk verhaal van te maken waar ook Pim zich in kon vinden."
Op 22 maart 2011 zullen Lieke en Ledmia hun profielwerkstuk presenteren in het herinneringscentrum van Kamp Dachau. Pim Reijntjes zal het slotwoord voeren en de biografieschrijfsters en het publiek toespreken. Lieke: „Het wordt vast een ervaring om nooit te vergeten!"
tekst Machteld Brouwer, foto's Cartesius Lyceum