Waar komt het woord Pinksteren vandaan?

Pinksteren komt van het Griekse woord ”pentèkostè”, dat vijftig betekent. De herkomst van dit woord zie je heel duidelijk terug in de Engelse ver­taling: ”pentecost”. Pinksteren is de vijftigste dag na Pasen als je eerste paasdag rekent als dag nummer één.

Waarom wordt Pinksteren op de vijftigste dag gevierd?

Omdat uit de Bijbel blijkt dat de uitstorting van de Heilige Geest kort na Hemelvaartsdag plaatsvond, in een tijd dat veel Joden bijeen waren om feest te vieren in Jeruzalem. Dat feest kan niet anders geweest zijn dan het feest van de eerstelingen. In Leviticus 23 staat dat op de vijftigste dag vanaf Pesach gerekend nieuwe offers moeten worden gebracht. Eerstelingen zijn de eerste vruchten van de nieuwe oogst. Pinksteren wordt om die reden ook wel het feest van de eerstelingen genoemd: de eerste vruchten van Gods Kerk.

Waarom zijn er voor Pinksteren twee feestdagen, en voor bijvoorbeeld hemelvaart maar één?

Dat is zo’n vijftig jaar geleden vastgelegd bij de wet. Net zoals de twee paasdagen en de twee kerstdagen. Vroeger, meer dan duizend jaar geleden, hadden de mensen zelfs vier dagen officieel vrij rond Kerst. Maar dat werd al snel weer teruggebracht naar drie. In de achttiende eeuw werden het twee vrije dagen voor de ‘grote’ christelijke feesten.

Nu vinden sommige mensen dat we nog maar één dag Kerst, Pasen en Pinksteren moeten vieren en de resterende wettelijke feestdagen op data moeten vastleggen waarop bijvoorbeeld moslims hun religieuze feesten vieren.

Wist je trouwens dat in sommige streken in Nederland nog steeds derde pinksterdag gevierd wordt? In enkele dorpen in de Zaanstreek bijvoorbeeld. En zo hier en daar op Walcheren.

In welke landen wordt Pinksteren gevierd?

In de meeste van oorsprong christelijke landen. Dat betekent: veel Europese en een aantal Afrikaanse landen, de Verenigde Staten en Australië.

Wat hebben pinkstergemeenten te maken met Pinksteren?

Pinkstergemeenten zijn ontstaan aan het begin van de vorige eeuw en leggen over het algemeen veel nadruk op het werk van de Heilige Geest. Vandaar dat ze zich genoemd hebben naar de dag waarop de Heilige Geest werd uitgestort.