-

De publiekslieveling

Wie? Stijn de Jong en ir. Rolf Hut.

Wat? Disdro: Delft Innovation to Sense DROps.

Wat?? Hoe komt het toch dat er bij stortbuien plaatselijk altijd overstromingen zijn, terwijl de overheid miljoenen uitgeeft aan afvoersystemen? Omdat het te duur is om regenval op elke plek in een dorp of stad te meten. Dus heeft Stijn de Jong met zijn team een goedkoper apparaatje ontwikkeld. Hoe het werkt? Heel vernuftig: sensoren ín het apparaat luisteren naar de regen die eróp valt. Zo kunnen ze horen hoeveel druppels er vallen en hoe groot die zijn. En ziedaar: je weet of en waar het nodig is extra regenafvoerputten aan te leggen. Geen last meer van volgestroomde kelders dus.

-

De leukste

Wie? Ir. Marian Loth, dr. ir. Johan Molenbroek, prof. ir. Daan van Eijk, Mirjam Meier (NS), ir. Bart Ahsmann.

Wat? De Kolk.

Wat?? Veel mensen nemen het blijkbaar niet zo nauw met het ”na het plassen handen wassen”. Volgens de onderzoekers hebben vooral mannen daar een handje van. Om de hygiëne te verbeteren, heeft een team van de TU Delft samen met de Nederlandse Spoorwegen een zittoilet en een urinoir ontworpen waarbij na afloop automatisch een kraantje gaat stromen. Dat heeft twee functies: het toilet doorspoelen én de wc-bezoeker eraan herinneren dat zijn handen nog gewassen moeten worden. Sorry, jongens, jullie kunnen er nu écht niet meer onderuit...


-

De winnaar

Wie? Prof. dr. Bert Wolterbeek en dr. ir. Peter Bode.

Wat? Chemical Separation of Mo-99 from Mo-98.

Wat?? De uitvinding is natuurlijk niet voor niets bedacht door een professor doctor en een doctor ingenieur. Dan moet je niet verwachten het meteen te snappen.

Mo staat voor het chemische element molybdeen. De stof molybdeen-99 wordt gebruikt als een arts te weten wil komen wat zijn patiënten precies voor aandoening hebben. Maar het is heel moeilijk om het spul te pakken te krijgen: het wordt op een heel ingewikkelde manier op maar vijf plaatsen in de wereld gemaakt. De diepe denkers van de TU Delft hebben nu een methode gevonden om Mo-99 uit een meer voorkomende variant Mo-98 te halen. Daardoor kunnen ziekenhuizen veel vaker de Mo-99 gebruiken bij onderzoeken. Wees er dus vooral blij mee.