„Beste jongelui,
De begroting die de regering jullie vandaag aanbiedt, doet ons denken aan een bijzonder jubileum in onze vaderlandse geschiedenis.
In 2013 begint namelijk de nationale viering van 200 jaar Koninkrijk. Na een heel onrustige periode in ons land werd in 1813 een nieuwe regeringsvorm ingevoerd. Prins Willem Frederik, de latere koning Willem I, zei in een toespraak dat het belangrijk is voor een land dat het goed gaat met de economie. En dat er veerkracht van de inwoners werd gevraagd in moeilijke tijden.
Nu, twee eeuwen later, staat Nederland opnieuw voor een belangrijke opdracht. De financiële en economische crisis die de wereld vanaf 2008 in haar greep houdt, raakt ook Nederland hard. Economisch herstel volgt niet vanzelf.
We hebben nog geen nieuw kabinet. Daarom zullen we niet te veel en te snel nieuwe ideeën moeten uitvoeren. Maar de grote problemen die Nederland heeft, moeten wel aangepakt worden.
Het gaat nog niet goed met de economie van ons land. Doordat verschillende landen in Europa hoge schulden hebben, is de economische crisis erger dan we hadden verwacht. Grote en kleine bedrijven in Nederland merken dat goed.
Gelukkig zijn er in ons land nog niet zo veel mensen werkloos als in andere landen. Toch neemt de werkloosheid toe. Er zijn jongeren die na hun opleiding geen werk kunnen vinden. Daar maken we ons grote zorgen over.
We begrijpen het als mensen zich zorgen maken over bijvoorbeeld hun baan en de toekomst van hun kinderen. We weten dat er van alle Nederlanders veel gevraagd wordt in deze crisis.
Als het beter zal gaan met de economie zal dat langzaam gebeuren. Toch leven jullie in een van de meest welvarende landen van de wereld, met veel goede voorzieningen. Het is goed om daarbij stil te staan. Dat geeft vertrouwen en kracht om de problemen aan te pakken.
De regering vindt het belangrijk dat de overheid voldoende geld heeft. Maar ook dat er nieuwe bedrijven worden gestart. We vinden het ook belangrijk dat er goede wegen zijn, dat jullie je veilig voelen in ons land en dat er goed onderwijs gegeven wordt.
Er zijn al belangrijke veranderingen in Nederland doorgevoerd. Bij de politie, bijvoorbeeld. Ook op scholen gaat de kwaliteit omhoog. Er zijn steeds meer jongeren die voor een vervolgopleiding kiezen.
Ook in de zorg zijn belangrijke stappen gezet. De regering heeft onder andere afspraken gemaakt met ziekenhuizen en huisartsen. Samenwerking is erg belangrijk.
Toen de regering in 2010 aantrad, hebben we jullie verteld hoe we zouden proberen om 18 miljard euro te bezuinigen. Begin dit jaar was duidelijk dat er nog meer bezuinigd zou moeten worden.
De regering is blij dat vijf partijen het dit voorjaar eens werden over de manier waarop de crisis aangepakt moet worden. Daardoor kan de regering ook in 2013 blijven werken aan een gezonde economie.
Vanaf 1 januari gaat de leeftijd waarop mensen stoppen met werken geleidelijk omhoog, tot 67 jaar in 2023. Als mensen erg veel geld verdienen, zullen ze daar ook meer belasting over moeten betalen.
In Europa zijn belangrijke stappen gezet om ervoor te zorgen dat de euro sterker wordt. De landen die bij de Europese Unie horen, kunnen er samen voor zorgen dat het beter zal gaan met de economie en dat er meer werk komt voor hun inwoners.
Door de schulden die sommige landen hebben, is het moeilijker om goed samen te werken in Europa. Toch is die samenwerking voor Nederland belangrijk.
De crisis is niet van vandaag op morgen opgelost. Jullie zullen het er allemaal mee eens zijn dat een gezonde economie belangrijk is. De regering vindt het ook belangrijk dat de problemen samen aangepakt en opgelost worden. Allerlei vakbonden en partijen zullen daarbij helpen. Net als provincies, gemeenten en waterschappen.
De economische crisis wordt ook in het Caraïbische deel van ons koninkrijk gevoeld. Na de staatkundige vernieuwing van oktober 2010 wordt op de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba hard gewerkt aan verbeteringen in ziekenhuizen en scholen.
Nederland werkt al goed samen met andere landen. Dat wordt steeds belangrijker. Samen kunnen we zorgen voor betere mensenrechten, de bestrijding van armoede, de aanpak van klimaatverandering en problemen met betrekking tot het milieu. In de strijd tegen piraterij is de rol van Nederland heel belangrijk.
We helpen andere landen, maar willen ook dat ze zichzelf gaan redden. We dragen onze kennis over bijvoorbeeld waterbeheer en landbouw aan ze over.
Ook vrede en veiligheid zijn belangrijke punten. Alle landen moeten strijden tegen onrecht en onveiligheid. De dramatische gebeurtenissen in Syrië maken dat alleen maar meer duidelijk.
In Afghanistan en op andere plaatsen in de wereld zetten meer dan duizend Nederlandse mannen en vrouwen zich elke dag opnieuw in voor de inwoners van die landen. Zij verdienen ons diepe respect.
Beste jongelui,
Nederland is een sterk land. Er wordt hard gewerkt. Net als in 1813 laten Nederlanders zien dat ze problemen aan kunnen pakken. Jullie opa’s en oma’s hadden het ook niet gemakkelijk. Hun voorbeelden geven ons vertrouwen voor de toekomst.
De regering biedt jullie vandaag de begroting voor 2013 aan. We weten dat een gezonde economie belangrijk is. Voor jullie ouders, voor jullie en de kinderen na jullie.
De regering zal met jullie blijven praten. Het is geen gemakkelijke taak die jullie hebben. Velen wensen jullie wijsheid toe. Ik en vele anderen bidden om kracht en Gods zegen voor jullie.”