-

2. Lichaam

In je hele lichaam bruist het van de chemische activiteiten. Neem je zintuigen. Bij het proeven, ruiken en zien zijn allerlei moleculen betrokken. Het hangt van de chemische eigenschappen van het molecuul af welke smaak, geur of kleur het heeft. Ook bij het aansturen en de werking van organen en lichaamsdelen zijn scheikundige stoffen betrokken.

-

4. Eten

Hebben jullie thuis geen groentetuin? Dan geldt voor jou: zonder chemie geen voedsel. Het fruit uit de supermarkt moet vers gehouden worden. Een ander product moet langer houdbaar, een verbeterde structuur of een andere smaak krijgen. Scheikundigen helpen de voedselindustrie een handje. Wat dacht je van de energiedrankjes die je in de examentijd achterover slaat? Ze komen haast rechtstreeks uit de chemiefabriek.

-

6. Vervoer

Nu nog een stapje verder van huis. Chemie heeft ook alles te maken met vervoer. Als jij de bus pakt of met de auto gaat, kom je (meestal) vooruit dankzij benzine, diesel of lpg. Deze brandstoffen komen rechtstreeks uit de olieraffinaderij. Ook katalysatoren die de uitlaatgassen van de auto’s filteren, zijn door scheikundigen ontwikkeld.

-

8. Taal

Chemie is ook onze taal binnengedrongen. Je kent vast wel de uitdrukking ”er ontstaat chemie tussen die twee”. Met die uitspraak duidt je aan dat het klikt tussen een paar personen. Het beeld komt van chemische stofjes die een reactie met elkaar aangaan.

-

10. School

Als afsluiter word je toch nog weer aan school herinnerd. Beetje flauw, maar misschien dat je het vak scheikunde op school dankzij deze top tien toch ietsiepietsie meer gaat waarderen.

----

Dag van de Chemie

Jaar van de Chemie: 2011. Vandaag, op de Dag van de Chemie, zijn er daardoor extra veel activiteiten. Door heel Nederland ben je welkom achter hekken en slagbomen van chemiebedrijven. Dow Chemical in Terneuzen, Akzo Nobel in Deventer, DSM in Hoek van Holland en vele andere bedrijven en instellingen openen vandaag hun deuren.

{www.dagvandechemie.nl#http://www.dagvandechemie.nl} voor meer info over activiteiten bij jou in de buurt.


-

1. Universum

Grote dingen zijn opgebouwd uit kleinere. Een blokhut is bijvoorbeeld gemaakt van houtblokken. Een houtblok bestaat uit duizenden kleine houtvezeltjes. Een houtvezel bestaat uit nog kleinere vezeltjes van een stof die lignine genoemd wordt. Lignine bestaat weer uit piepkleine dingetjes, atomen genoemd. Zo is het hele universum, waar jij een onderdeel van bent, gemaakt uit deze kleine chemische elementen. In een opgeblazen ballon lijkt niets te zitten. Hij weegt bijna niets. Toch zitten er ongeveer 100 miljard miljard (100.000.000.000.000.000.000) atomen in van de gassen waaruit lucht bestaat.