„Ik was zó moe. De stress kolkte door mijn lijf. Op het station, waar ik moest overstappen, dacht ik dat ik gek werd. Ik had hartkloppingen, begon te huilen en te hyperventileren.” „Ik was zo uitgeput, echt niet normaal.” „Ik viel in slaap tijdens de lessen en was vaak ongeconcentreerd.” „Ik herinner me dat ik thuis op de bank zat en dacht: „Ik moet nog zo veel doen, maar ik kán het gewoon niet. Ik heb niet eens energie om op te staan.” Ik stortte in.” Dit zijn stuk voor stuk citaten van jongeren die een burn-out hadden. Ze vertellen over hun problemen in het boek ”Stop met Stressen”.

Een burn-out, dat is toch iets voor zwaar overwerkte en in de problemen zittende volwassenen? Niet dus. Ook tieners melden zich bij de huisarts of psycholoog met burn-outklachten. „Het aantal leerlingen met klachten zal de komende jaren wel oplopen”, waarschuwt Fenna van der Beek, toegepast psycholoog, in het boek.

Sociale media zijn mede de oorzaak van de stress. Jongeren hebben al snel het gevoel dat ze iets missen als ze niet continu hun Twitter- en of Facebookpagina in de gaten houden. Historica Mayke Calis komt met een voorbeeld in ”Stop met stressen”: „Een jongen vertelde me dat hij, als hij even niet op WhatsApp keek, zomaar 110 berichten had gemist in een groepsgesprek. Daar kreeg hij stress van.”

Ook de prestatiemaatschappij voert de druk op jongeren op. Maar liefst driekwart van de scholieren zegt te voelen dat ze goede resultaten moeten halen op school. Perfectionistische jongeren blijken het meest gevoelig voor een burn-out.

Hoe herken je de eerste signalen van een burn-out? En hoe voorkom je een burn-out? Naast openhartige verhalen van en over tieners staan in ”Stop met stressen” veel adviezen van deskundigen. Het boek zou een eerste stap kunnen zijn naar een stresslozer bestaan.

De auteurs Annemieke Ruggenberg en Lotte Stegeman schrijven beiden voor jongerenkrant 7Days. En dat is te merken. Het boek leest vlot. Nog net niet als een roman. Jammer is wel dat het hier en daar wat grof is.

Verwarrend in het boek is dat ook de deskundigen soms worden aangeduid met hun voornaam. Daardoor moet je terugbladeren naar een overzicht om te zien wie Frits eigenlijk is, die zegt dat „als een paal boven water staat: elke crisis in je leven is ook een kans om er beter uit te komen.” Juist. Frits is emeritus hoogleraar jeugdpsychiatrie.

-

Herken de signalen!

Zit jij ook tegen een burn-out aan? Herken jij meerdere van onderstaande klachten?

-Een constant stressgevoel.

-Wel zin hebben om dingen te doen, maar het niet meer te kunnen.

-Slaapproblemen.

-Genoeg slapen maar nooit uitgerust zijn.

-Geen zin meer hebben in school.

-Algehele somberheid.

-Angsten, paniekaanvallen of hyperventilatie.

-Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn of buikpijn.

-Moeite met concentreren.

-Geheugenverlies.

-Bang om te falen.

-Huilbuien.

-

N.a.v. Stop met stressen. Handleiding voor jongeren met een (bijna) burn-out, Annemieke Ruggenberg en Lotte Stegeman; uitg. Lannoo Campus, Houten, 2014; ISBN 978 94 014 1835 5; 125 blz.; € 17,99.


-

De cijfers liegen niet

-De meeste scholieren ervaren stress door school of studie. Daarvan ervaart 36 wekelijks stress en 30 procent dagelijks. 15 procent van de scholieren is bovendien dagelijks gestrest over zijn of haar sociale leven en over de vraag of mensen hem of haar wel leuk genoeg vinden.

-Driekwart van de scholieren ervaart de prestatiedruk op school als hoog.

-Bijna de helft van de jongeren is weleens thuisgebleven met het gevoel oververmoeid of opgebrand te zijn.

-Zo’n 36 procent denkt dat het leven zonder sociale media relaxter is.

Bron: onderzoek van 1V Jongerenpanel en 7Days.