Niet minder dan acht teams stonden woensdag op het podium in een zaal op het terrein van attractiepark de Efteling in Kaatsheuvel. Hier vond de finale plaats voor de titel ”Junior Company van het jaar”, bedoeld voor leerlingenbedrijven uit het voortgezet onderwijs en georganiseerd door stichting Jong Ondernemen. Het presenteren van een team en het bijbehorende product mocht niet langer dan drie minuten duren. En dat kostte de nodige zenuwen. Regelmatig ging een handje langs het voorhoofd, dat klam was van het zweet.
Het viel ook niet mee om de jury te overtuigen. En om het op te nemen tegen de zeven andere teams die allemaal die felbegeerde titel in de wacht wilden slepen. Niet alleen met een presentatie –ook wel pitch genoemd–, maar ook met een heuse bezoekersstand elders in de zaal en het nodige papierwerk in de vorm van een ondernemersplan.
Geknokt
Eco-Click had de zaakjes uiteindelijk het best voor elkaar, vond de jury. En daar is Ard-Jan Provoost (15) uit Middelburg erg blij mee. „Hier hebben we het hele jaar voor geknokt”, zegt hij na afloop van de prijsuitreiking. In zijn hand houdt hij de beker die bij de eerste plaats hoort. „Echt super dat we gewonnen hebben.” Behalve de beker wint het team een workshop presenteren en uiteraard een medaille.
Het product dat het team verkoopt, is eigenlijk een nietmachine zonder nietjes. Na een druk op het apparaat komt er een klein gaatje in het ene papier, zodat er een klein flapje los komt. Het stukje papier steekt door een sneetje in het andere papier, waarna de Eco-Click het flapje omvouwt. Daarna zitten de vellen papier aan elkaar. De leerlingen laten zien dat het ook bij meerdere vellen papier werkt.
„Als alle nietmachines vervangen worden door ons product, besparen we 100 ton staal per jaar”, aldus een enthousiaste Ard-Jan tijdens de presentatie. „Dat is heel veel staal, mensen!” Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en spontaan klinkt er applaus.
Ook het begin van de pitch is aansprekend, als zijn teamgenoot Joost met twee losse vellen het podium op komt en wil gaan nieten. Maar de nietjes zijn op. Ard-Jan treedt op als de redder in nood en maakt de vellen in no time aan elkaar vast. „Een leuke binnenkomer”, vindt de jury.
Knoop
De tweede prijs ging woensdagmiddag naar het bedrijf Roll’m op. Dit leerlingenbedrijf verkoopt oordopjes waarvan de draad automatisch oprolt. „Erg handig, want dat snoer zit altijd in de knoop”, aldus het team van het Calvijn College in Goes. „Dus: zonder knopen meer luisterplezier.”
De derde prijs is voor het team Ledsbetter, afkomstig van het Driestar College in Leiden. Volgens deze leerlingen zijn ledlampen vele malen beter dan gloeilampen. Het team wordt geprezen voor de mooie stand, waarin de leerlingen aan potentiële klanten met een meetapparaat direct het verschil duidelijk maken tussen het energieverbruik van een gloeilamp en ledverlichting.
Hoe goed de andere teams ook hun best doen om hun handige noodoplader, opvouwbare waterflesje, slimme pen, handgemaakte juwelen of antikrasstift ook aan de man proberen te brengen, de winst gaat toch naar Zeeland. Lag het aan de presentatie? Of toch aan de mooie stand? Volgens Eco-Clicker Ard-Jan was het complete plaatje overtuigend. En daar is dan weer geen nietje tussen te krijgen.