„Het gaat een pittig jaar worden”, zegt Pascal ten Have, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). „Een verhoging van het collegegeld bij studievertraging, mogelijk geen basisbeurs meer voor masterstudenten, korter gebruik van de ov-jaarkaart, minder animo voor bestuursfuncties. Het zijn een aantal zaken die op stapel staan.” Overigens groeit het aantal studenten in het hoger onderwijs nog steeds flink, volgens voorlopige cijfers hebben 46.000 studenten zich ingeschreven voor een universitaire opleiding, 4,5 procent meer dan vorig jaar.

Langstudeerboete

Iedere student die meer dan een jaar vertraging oploopt, moet meer collegegeld betalen. Deze langstudeerboete staat het eerste jaar nog op nul euro, maar vanaf komend collegejaar wordt dat 3000 euro. De studentenvakbond heeft samen met het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) een rechtszaak voorbereid tegen het ministerie van Onderwijs om de maatregel van tafel te krijgen.

Afschaf basisbeurs

Een andere kwestie is het afschaffen van de basisbeurs voor masterstudenten. Dit najaar praat de Tweede Kamer daarover. „Zoals het plan er nu ligt, moet je je ov-jaarkaart twee jaar eerder inleveren. Het kan dus gebeuren dat je na een bacheloropleiding aan een masterstudie begint, wat allemaal mag zonder dat je een langstudeerboete krijgt, maar wel al je ov-kaart moet inleveren. Totaal onbegrijpelijk”, vindt Ten Have.

Collegegeldvrij besturen

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) besluit komend jaar ook over collegegeldvrij besturen, een wens van de studentenorganisaties. Zij leggen een jaar hun studie neer om zitting te nemen in een verenigingsbestuur, maar moeten nu nog wel collegegeld betalen en lopen op die manier een jaar vertraging op. Als zij tijdens hun studie ook vertraging oplopen, zijn ze meteen langstudeerder en komt het verhoogde collegegeld om de hoek kijken.

Lichtpuntjes

Overigens is het niet alleen maar kommer en kwel komend collegejaar. De LSVb heeft lang gestreden voor betere voorlichting van universiteiten in hun brochures aan nieuwe studenten en dat is gelukt. „De folders geven nu een eerlijker en realistischer beeld van de opleidingen”, aldus Ten Have. En ook de LKvV ziet een positieve ontwikkeling: Het aantal studenten dat zich aansluit bij een vereniging groeit ieder jaar. Alleen willen ze geen bestuursfunctie bekleden.