Dat blijkt uit de Donorstand van Nederland die vandaag is gelanceerd in Den Haag.

De Brabantse gemeente Goirle heeft de meeste geregistreerde orgaandonoren: 33,2 procent van de inwoners vindt het oké als hun organen een tweede leven krijgen na hun dood.

Die gemeente heeft überhaupt de meeste registraties van alle Nederlandse gemeenten, dus ook mensen die hebben laten vastleggen dat ze geen orgaandonor willen zijn als ze komen te overlijden. In totaal heeft 50,5 procent van de Goirlenaren zijn keuze over orgaandonatie laten vastleggen.

De gemeente waar de meeste mensen hebben laten vastleggen dat ze geen orgaandonor willen zijn, is Gorinchem.

Van de grote steden telt Utrecht relatief de meeste orgaandonoren: 27,8 procent van de Utrechtenaren heeft zich geregistreerd als donor. Daarna volgt Amsterdam met 19,7 procent, Den Haag met 17,5 procent en Rotterdam met 16,2 procent.

Door de donorstand per gemeente bekend te maken, willen de verschillende organisaties die betrokken zijn bij orgaandonatie en het ministerie van VWS mensen motiveren om hun keuze omtrent het donorschap te registreren. Dat kan op jaofnee.nl.

In een reactie stelt dr. A. A. Teeuw, voorzitter van de Nederlandse Patiënten Vereniging, niet verbaasd te zijn over de lage percentages in Urk en Staphorst. „Op lezingen voor diverse groepen merk ik dat er op zich geen bezwaren leven tegen donatie. Ik kom weinig mensen tegen die er moeite mee hebben om eventueel een nier af te staan aan een familielid, donatie bij leven dus. Wel zijn er bezwaren ten aanzien van het afstaan van organen na overlijden. Argumenten die daarbij een rol spelen zijn onder meer het schenden van de uniciteit van het lichaam en het respectvol willen omgaan met de dood en het daaraan voorafgaande stervensproces.”

Ger Lodewick, auteur van het vorig jaar verschenen boek ”Hersendood een dodelijke tunnelvisie”, heeft met het initiatief Donorstand op zich geen probleem. „Als het maar niet gaat om een soort strategische actie om een volgende campagne op touw te zetten. Als dat de achtergrond is, vind ik dit initiatief verkeerd.”

Druk uitoefenen, direct of indirect, om de donorbereidheid te gaan verhogen, is volgens Lodewick onjuist. „De keus voor het al of niet afstaan van organen moet vrij zijn. Organisaties moeten zich richten op het geven van informatie op grond waarvan burgers zelf kunnen kiezen.”